Mainos
Mainos

Hoitoonpääsy helpottanut hieman – pitkät jonotusajat suurin ongelma

Hoitoonpääsy terveyskeskuksiin vaikuttaa helpottuneen hieman kolmen viime vuoden aikana, kertoo Lääkäriliiton teettämä kysely.

Kyselyyn vastanneista 41 prosenttia näki kuitenkin omassa kunnassaan ongelmia pääsyssä lääkärin ajanvarausvastaanotolle. Edellisessä kyselyssä kolme vuotta sitten osuus oli 48 prosenttia.

Lääkäriin pääsyn ongelmat johtuvat erityisesti pitkistä odotusajoista.

Lääkäriliiton mukaan terveyskeskusten johtavista lääkäreistä aikaisempaa useampi arvioi hoitoonpääsyn parantuneen.

TNS toteutti kyselyn viime syyskuussa, ja siihen vastasi noin tuhat suomalaista.

"Lääkäritilanne lähes ennallaan" 

Sijaisilla hoidettujen vakanssien osuus on kasvanut terveyskeskuksissa huomattavasti kymmenessä vuodessa, kertoo myös lääkäritilannetta selvittänyt Lääkäriliitto. Nykyään joka viides vakansseista hoidetaan sijaisilla.

Liiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen katsoo, että olisi tärkeää, että terveyskeskuksissa olisi pitkään työskennelleitä, kokeneita lääkäreitä ja pitkäaikaisia hoitosuhteita.

Lääkäriliiton mukaan isossa kuvassa terveyskeskusten lääkäritilanteessa ei ole tapahtunut oleellista muutosta, vaikka vaje on hieman kasvanut viime vuodesta.

– Lääkärivaje on alle viisi prosenttia, joten olemme edelleen erittäin hyvässä tilanteessa, sanoo Pärnänen.

Lääkärin tehtäviä oli lokakuussa täyttämättä noin 190.

Terveyskeskusten lääkärin virkojen ja tehtävien täyttöä tutkittiin lokakuussa yhden päivän poikkileikkauksena. Tutkimuksen tiedot kerättiin postikyselynä terveyskeskusten johtavilta lääkäreiltä.

Tutkimukseen vastasivat kaikki Suomen 148 terveyskeskusta. Suurin vaje oli Kainuussa, Itä-Savossa, Vaasassa ja Etelä-Savossa.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, KT Kuntatyönantajien ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot