Mainos
Mainos

Hoitotakuu lyhensi leikkausjonoja

Vuonna 2006 noin joka kymmenes potilas odotti kiireetöntä leikkausta yli puoli vuotta.

Hoitotakuu ei ole toteuttanut pahimpia pelkoja eikä hartaimpia toiveita. Stakesin raportin mukaan hoitotakuu leikkasi yli puoli vuotta jonottaneiden potilaiden määrää, mutta ei poistanut koko ongelmaa. Toisaalta hoitotakuun pelättiin nostavan pysyvästi terveydenhuollon menoja. Tämäkään ei toteutunut.

-Hoitotakuusta ei tullut pysyvää menoautomaattia, vaan se on rajautunut muutaman vuoden investoinniksi, jonka aikana on laitettu asioita kuntoon, luonnehtii tutkimusprofessori Markku Pekurinen.

Myöskään yksityinen puoli ei hyötynyt suoraan hoitotakuusta. Ostopalvelujen määrä ei selvityksen mukaan oleellisesti kasvanut. Vain hammashuollossa kunnat lisäsivät yksityisen puolen käyttöä.

Hoitotakuu ei myöskään lisännyt erikoissairaanhoidon menoja, perusterveydenhuollon kustannuksella. Selvityksen mukaan erikoissairaanhoidon osuus kunnallisen terveydenhuollon menoista on yhä 60 prosenttia.

Stakesin selvityksen mukaan hoitotakuu kasvatti terveysmenoja kertaluonteisesti 380 miljoonaa euroa. Hoitotakuu lyhensi ei-kiireellisiin leikkauksiin jonottavien potilaiden määrää 40 prosentilla vuonna 2006. Tämänkin jälkeen 12 prosenttia potilaista jonotti leikkaukseen pääsyä yli kuusi kuukautta eli yli hoitotakuun määrittämän puolen vuoden ajan.

Moni joutuu vielä jonottamaan

Vuonna 2006 kaihileikkausta joutui jonottamaan yli kuusi kuukautta 14 prosenttia potilaista. Polven tekonivelleikkauksessa vastaava luku oli 29 prosenttia, kohdunpoistojen osalta kuusi prosenttia ja nivustyräleikkausten osalta yhdeksän prosenttia. Kaikissa näissä potilasryhmissä yli puoli vuotta jonottaneiden määrä väheni.

Vähentymiseen vaikuttivat myös leikkausten uudelleenarviointi, ei pelkät lisääntyneet leikkausmäärät. Osalle potilaista arvioitiin, ettei leikkaus ole tarpeen.

Ongelmana ovat tähän asti olleet ortopedian leikkausjonot, jotka ovat jälleen lähteneet kasvuun. Stakesin erikoistutkija Hennamari Mikkolan arvioi osasyyksi leikkaussalihoitaja- sekä ortopedipulan.

Hoitotakuun toivottiin myös parantavan erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon yhteistyötä. Yhteistyö lisääntyi, mutta ei tarpeeksi. Lääkintöneuvos Jouko Isolauri sosiaali- ja terveysministeriöstä odotti, että hoitotakuu olisi houkuttanut terveydenhuollon miettimään myös hoitoprosesseja.

Hoitotakuu tuli voimaan maaliskuussa 2005. Stakes selvitti sen vaikutuksia terveydenhuollon menoihin vuosina 2002-2007.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme