Mainos
Mainos

Hoitotakuu on nostanut leikkaushintoja

Yksityisklinikat pyytävät sairaanhoitopiireiltä yhä suurempia hintoja hoidoistaan. Ostopalvelujen hinnat ovat nousseet räjähdysmäisesti hoitotakuun myötä, koska sairaaloiden on pakko lyhentää jonoja kaikin keinoin.

Tarjoushintojen erot samasta operaatiosta saattavat olla jopa kolminkertaiset.

Pitkien leikkausjonojen vuoksi monet sairaanhoitopiirit joutuvat kääntymään yksityisklinikoiden puoleen jonojen purkamiseksi. Siellä markkinarako on havaittu ja hinnat rustattu sen mukaisiksi.

Helsingissä sairaanhoitopiiri kilpailutti esimerkiksi rintarekonstruktiot, jolloin vain yksi tarjous pysyi realistisella tasolla. Loput neljä tarjoushintaa karkasivat aina viiteentoistatuhanteen euroon saakka ja olivat sairaanhoitopiirin laskelmien mukaan jopa 300 prosenttia kalliimpia kuin sairaalan oma työ.

Rintasyövän jälkeiset operaatiot ovat vain yksi esimerkki hinnoista, joilla vedätetään nyt hoitotakuun myötä

Monet sairaalat välttävätkin nyt kaikin keinoin ostopalveluiden käyttöä.

-Olemme pyrkineet löytämään muut ratkaisut asiaan, esimerkiksi lisäämällä omaa tuotantoa, hankkimalla erikoisosaajia ja ostamalla myös julkisen sektorin sairaaloista, Vaasan keskussairaalan johtajaylilääkäri Timo Keistinen kertoo.

Esimerkiksi Vaasan sairaanhoitopiiri on tehnyt yhteistyösopimuksen Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kanssa.

-Potilaat saavat vapaasti hakeutua mihin sairaalaan tahansa ja Vaasan keskussairaala maksaa näiden sairaaloiden kohdalla kustannukset, Keistinen sanoo.

Kaikkea ei silti julkiselta sektorilta saa: plastiikkakirurgian ohella myös ortopedia pyörii paljolti yksityisen varassa. Sairaanhoitopiireissä nähdään nyt vain yksi kehittämisen tie.

-Kansalaisilla on oikeus odottaa että julkinen toimii kun he kerran maksavat veroja. Siirtämällä tuotanto yksityiselle ehkä tehdään haittaa myöskin julkiselle puolelle.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 25.09.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme