Mainos
Mainos

Hoiva-ala voisi hyödyntää luontoa nykyistä enemmän

Luonnon ja eläinten hyödyntäminen esimerkiksi vanhustyössä tai psyykkisten ongelmien hoidossa on Suomessa yhä lapsenkengissä.

Viime vuonna alan toimijat järjestäytyivät oman yhdistyksen alle. Nyt Green Care Finland -yhdistyksessä on jo kolmisenkymmentä yrittäjää.

Green care -ajattelu ei lähde siitä, että esimerkiksi vanhuksille pitäisi tarjota erämaassa extreme-elämyksiä, vaan että luonto itsessään kohottaa mielialaa ja lievittää stressiä.

– Luontokokemukseen ei tarvitse liittää mitään actionia. Pitäisi enemmän luottaa siihen, että ympäristö vaikuttaa meihin joka tapauksessa kaikkien aistien välityksellä, sanoo ekopsykologi Kirsi Salonen. Hän käyttää luonnonelementtejä päivittäin oman terapiatyönsä tukena.

Green care -ammattilainen saattaa hyödyntää työssään luonnonmetsää, mutta yhtä hyvin myös rakennettuja viherympäristöjä tai kotieläimiä.

Vaikka suomalaiset yhä elävät vahvasti luonnon keskellä, hoivapalveluille luonto on hahmottumaton voimavara. Yksi syy tilanteeseen on se, että alan koulutus ei juuri huomioi luontotekijöitä.

(MTV3 – STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme