Mainos
Mainos

Holkeri: Puolueettomuus avaintekijä huipputehtävässä

Eilen YK:n Kosovo-hallinnon johtajaksi nimitetty valtioneuvos Harri Holkeri uskoo puolueettomuudestaan olevan hyötyä kriisin sovittelussa. Holkerin nimitys otettiin Kosovossa hyvin vastaan.

Holkerin tehtävä on yksi YK:n haastavimmista. Holkerin uuden työtehtävän vaikeudesta Kosovossa kertoo sekin, että hän on jo neljäs väliaikaishallinnon keulakuva, jonka johdolla alueen tilannetta yritetään ratkaista.

Holkerin mukaan kriisin sovittelussa on ensiarvoisen tärkeää saavuttaa ja säilyttää molempien osapuolten luottamus.

- Kun en ole ottanut kantaa alueen ongelmiin, puolueettomuus on taattu ja sen aion myös säilyttää, Holkeri kertoi eilen.
Työnkuva vielä puoliavoin

Holkerin työnkuvaa ei ole vielä tarkasti määritelty. Ensimmäinen tärkeä tehtävä on kuitenkin saada aikaan tiivis vuoropuhelu Serbia-Montenegron ja Albanian johdon välille.

Virallisesti, eli Yk:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman mukaan, Holkerin tavoitteena on järjestää vaalit ja mahdollistaa siirtyminen paikallisten johtamaan siviilihallintoon.

Holkeri näkee asian yksinkertaisemmin. - Itse koen asian niin, että tärkein tehtäväni on tehdä itseni niin pian kuin mahdollista tarpeettomaksi, jotta alueen omat asukkaat voivat ottaa asiat omiin käsiinsä.

Holkeri haluaa edetä sovittelun kautta, saadakseen aikaan rauhanomaisen ratkaisun alueella. - Kukaan ei koskaan ammu viimeistä laukausta, aina joku ampuu takaisin, tämän viimeisen laukauksen välttämiseksi parempi yrittää aikaansaada neuvotteluratkaisuja. Holkeri kiteytti filosofiaansa.

Valtioneuvos Holkerin nimitys YK:n Kosovo-hallinnon johtoon otettiin Kosovossa hyvin vastaan. Sekä Kosovon presidentti Ibrahim Rugova että alueen serbijohtajat ovat toivottaneet Holkerin tervetulleeksi.

Tuomioja tyytyväinen Holkerin nimitykseen

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja (sd.) ilmaisi tänään tyytyväisyytensä valtioneuvos Harri Holkerin Kosovon erityisedustaja -nimityksen johdosta, ulkoministeriön tiedotteessa kerrottiin.

-Tuomioja on iloinen myös siitä, että Suomella on ollut tarjota tehtävään valtioneuvos Holkerin kaltainen, laajalti arvostusta nauttiva ja kansainvälistä kokemusta omaava henkilö, lausunnossa sanottiin.

Ulkoministerin mukaan nimitys on nähtävä myös osana Suomen sitoutumista YK:n rauhanturvatoimintaan ja Länsi-Balkanin vakauttamiseen sekä jälleenrakentamiseen.

(MTV3-STT)

( Aamu-uutiset 29.07.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme