Mainos
Mainos

Holkeri: YK:n uudistus uhkaa romuttua

Holkerin mukaan muiden maiden kiistely turvaa Venäjän, Ranskan ja Britannian etuoikeudet. Yhdysvallat puolestaan hyväksyy vain omiin tarkoituksiinsa sopivan YK:n.

Valtioneuvos Harri Holkerin (kok.) mielestä ahdasmielinen kotiinpäin vetäminen uhkaa romuttaa koko YK:n pitkään valmistellun uudistuksen.

Holkeri arvioi kolumnissaan Turun Sanomissa, että vaatimattomankin tuloksenkin saavuttaminen maailmanjärjestön syyskuussa pidettävässä 60-vuotisjuhlakokouksessa on käymässä epävarmaksi.

- Kiina ei halua antaa Japanille lisää vaikutusvaltaa. Italia ja Espanja tahtovat estää Saksan merkityksen kasvun. Argentiina ei salli Brasilialle nykyistä merkittävämpää asemaa. Afrikan unioni haluaa ratkaisun, joka ei sovi esimerkiksi Intialle.

Holkerin mukaan Venäjän, Ranskan ja Britannian johtajien ei tarvitse riskeerata mitään. He voivat pysytellä vaiti, kun toisten kiistely turvaa näiden maiden vanhentuneet etuoikeudet.

- Niin sanottu momentum ollaan vaarassa menettää ja se olisi kansainväliselle yhteistyölle raskas takaisku.

Holkerin mukaan Yhdysvallat hyväksyy vain omiin tarkoituksiinsa sopivan kokoisen ja näköisen YK:n.

- Kuvaavaa oli presidentti George W. Bushin tekemä USA:n pysyvän edustajan nimitys. Tehtävään tuli äkkivääristä lausunnoistaan kuuluisa John Bolton.

Holkeri huomauttaa myös, että esimerkiksi uuden ihmisoikeusneuvoston perustaminen ei ole niiden maiden mieleen, jotka ovat saaneet omista rikkomuksistaan huolimatta olla vartioimassa muita.

YK:n yleiskokouksen puheenjohtajanakin muutama vuosi sitten toimineen Holkerin mukaan myöskään puheet köyhyyden torjunnasta ja paremmasta tulevaisuudesta eivät vakuuta, "koska ne on pääosin pidetty käsi toisten kukkarolla".

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme