Mainos
Mainos

Holkerilla ensimmäinen työpäivä YK:n yleiskokouksessa

Valtioneuvos Harri Holkeri aloittaa New Yorkissa tehtävänsä YK:n yleiskokouksen puheenjohtajana.
Holkeri sanoo, että yleiskokouksen puheenjohtajan tärkein tehtävä on sovitella eri maiden etuja. YK:ssa on pian 189 jäsenvaltiota ja täsmälleen sama määrä eri suuntiin meneviä kansallisia etuja, Holkeri muistuttaa.

Kautensa tärkeimpinä kysymyksinä Holkeri pitää maailmanjärjestön uudistamishanketta ja rahoitusasioita. Esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvoston rakenne ei hänen mielestään kaikilta osiltaan vastaa niitä tavoitteita, joita sille alun perin asetettiin.

Myös maailman johtajat kokoontuvat

Halonen

Yli 150 hallitusten ja valtioiden päämiestä on kokoontumassa New Yorkiin huomenna alkavaa YK:n huippukokousta varten. Huippukokouksessa pohditaan maailmanjärjestön asemaa uudella vuosituhannella. Kolmipäiväisen huippukokouksen puheenjohtajina toimivat presidentti Tarja Halonen ja Namibian presidentti Sam Nujoma. Kokous järjestetään jo tiistaina alkavan YK:n 55. yleiskokouksen yhteydessä.

Barak, Ehud -Israelin paaministeri

New Yorkiin ovat jo saapuneet mm. Israelin pääministeri Ehud Barak ja Iranin presidentti Mohammad Khatami. Millennium-huippukokouksen yhteyteen on kaavailtu lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia mm. Lähi-idän rauhanprosessin tiimoilta. Huippukokouksesta jäävät pois Irakin presidentti Saddam Hussein, Libyan johtaja Muammar Gaddafi, Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il ja sotarikoksista syytteeseen asetettu Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic. Afganistanin hallitsijaa Mohammad Omaria ei ole kutsuttu, koska YK ei ole tunnustanut Talebanin hallintoa Afganistanissa.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme