Mainos
Mainos

Holkerin työlle kritiikkiä Ruotsilta ja Hollannilta

Ruotsi ja Hollanti arvostelevat valtioneuvos Harri Holkerin johtamaa YK:n Kosovon-hallinnointia. Hollannin ja Ruotsin mukaan Holkeri ei ole Kosovon kiistojen ratkomisessa huomioinut kaikkien EU-valtioiden kantoja.

Ruotsi ja Hollanti ovat arvostelleet tapaa, jolla Kosovon kiistojen ratkaisemista ajetaan valtioneuvos Harri Holkerin johdolla. Asia on nousemassa esille, kun EU-maiden ulkoministerit tarkastelevat Länsi-Balkanin tilannetta ensi maanantaina.

Holkeri on YK:n Kosovo-hallinnon johtaja. Hollanti ja Ruotsi katsovat, että Holkeri ei ole huomioinut kaikkien EU-valtioiden kantoja. Näkemysero on noussut esille työryhmätasolla jäsenmaiden edustajien kesken Brysselissä. Ongelma liittyy lähinnä menettelytapaan, eikä kritiikki ole suunnattu Holkeriin henkilönä tai EU:n tavoitteisiin Kosovossa.

Neuvottelut alkoivat kangerrellen Serbian ja Kosovon albaanien välillä Wienissä 14. lokakuuta. Kansainvälinen yhteisö soveltaa Kosovossa ns. standardit ennen statuutteja -politiikkaa. Tarkoituksena on ratkoa kiperimpiä yhteiskunnallisia ongelmia ennen kuin alueen varsinaisesta asemasta voidaan neuvotella.

Kosovossa kootaan parhaillaan työryhmiä, jotka etsivät ratkaisuja ihmisten katoamisiin, paluumuuttajien tilanteeseen sekä liikenne- ja energiavaikeuksiin. Tarkoituksena on, että kaikki etniset ryhmät ovat edustettuina. Albaanit ovat kuitenkin haluttomia osallistumaan, ennen kuin parlamentti antaa hyväksynnän.

Holkeri antoi marraskuun alussa YK:n turvallisuusneuvostolle ensimmäisen raporttinsa työn etenemisestä. Holkeri totesi tuolloin turvallisuustilanteen niin heikoksi, että ongelmien ratkaisu on vaikeaa.

Kosovon sodassa Nato ja albaanitaistelijat karkottivat Serbian armeijan alueelta vuonna 1999. Albaanienemmistö tavoittelee Kosovolle itsenäisyyttä, mutta serbivähemmistö haluaisi alueen pysyvän Serbian yhteydessä. Serbian parlamentti hyväksyi viime kesänä julistuksen, jonka mukaan maakunta on erottamaton osa Serbiaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme