Mainos
Mainos

Homeen vuoksi työkykynsä menettäneet jäävät korvauksitta

Satoja työkykynsä homealtistuman vuoksi menettäneitä ihmisiä jää vuosittain ilman minkäänlaisia korvauksia tai eläketurvaa.

Korvattaviksi ammattitaudeiksi määritellään vain selkeät allergiat, jotka ovat kuitenkin vain murto-osa homeen aiheuttamista työperäisistä sairauksista. Yleensä rakennuksesta homealtistuman saanut työkykynsä menettänyt potilas joutuu vuosikausiksi vakuutusyhtiöiden ja Kelan pompoteltavaksi.

Hengitysoire-potilasta pompotetaan usein vakuutusyhtiön ja Kelan välillä. Homealtistusta ei yleensä määritellä ammattitaudiksi ja Kela taas ei maksa työstä aiheutuvien sairauksien kuluja. Ongelma on siinä, että korvattavan ammattitautimäärityksen saa yleensä vain allergioille - 100-200 tapausta vuosittain. Allergiat ovat taas vain noin kymmenesosa kaikista homeperäisistä hengityselinsairauksista.

Professori Kari Reijula Työterveyslaitokselta kertoo, että surullisinta tässä on se, että kun työntekijä jää ilman sairausvakuutuksen poissaolon korvausta eikä työnantaja näe häntä työpaikalla työkyvyn menettämisensä takia. Hän ei voi siis palata työhön eikä saa siitä palkkaa. Tällöin korvausjärjestelmä hänen osaltaan ontuu ja ei hänellä ole sitten mitään taloudellista tukea, jatkaa Reijula.

Reijulan mielestä kKosteus- ja homerakennuksissa oireilevien työntekijöiden sairauksille tulisi saada ihan oikeat nimet, oli ne sitten ammattiastmoja tai allergisia silmätulehduksia tai nuhatapauksia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme