Mainos
Mainos

Homeiden terveysriskejä on liioiteltu

Homeiden terveysriskejä on vahvasti liioiteltu Suomessa. Aikaisemmin on luultu, että rakenteissa kasvavat homeet aiheuttaisivat suurimman osan allergiahaitoista, mutta tuoreimpien tutkimustulosten mukaan tämä ei pidä paikkaansa, totesi fil. tri Kristian Jansson Karjalan Rakennusmessuilla Imatralla tänään.

Keski-Suomen Sisäilmantutkimus Oy:ssä laboratoriotutkimuksista vastaava Jansson arvioi, että Suomessa on viime vuosina podettu liiallista homehysteriaa. -Kosteusvaurioista johtuvat homeet aiheuttavat pääasiassa ärsytys- ja tulehdusoireita hengitysteiden limakalvoille. Limakalvojen vauriota puolestaan lisäävät varsinaisten allergiaa aiheuttavien altisteiden, kuten kissa- tai koira-allergeenien vaikutusta. Homeet siis aiheuttavat suoraan allergiaa ja astmaa vain harvoille, Jansson sanoi. Homelajeja on ainakin 100000, mutta rakenteista on Janssonin mukaan löydetty vain noin sata lajia. Altistumisen selvittäminen vaatii mikrobinäytteiden tutkimisen, sillä vasta-ainetutkimukset ovat äskettäin kyseenalaistettu.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme