Mainos
Mainos

Homeongelmia vähätellään

Koulurakennusten kosteus- ja homevauriot eivät tunnu olevan kenenkään vastuulla. Usein löydöstä ensin hyssytellään, sitten se koetaan koteloida tai korjata. Ja lopuksi korjataan uudelleen, ellei koko rakennusta pureta.

Hallinnollisesti asia on usean ministeriön ja laitoksen vastuulla eli kokonaisuus ei kellään.

Oppaita ongelmien selvittämiseen kyllä on ja lisää tulee. Työterveyslaitos on julkaissut omansa ja Kansanterveyslaitos julkaisee kohta uudistetun painoksensa. Pari opasta ilmestyy kevään aikana myös Teknillisen korkeakoulun ja Kuopion yliopiston tutkimushankkeen tuloksena.

- Asiantuntijoita homeongelmien ratkaisuun on, mutta yhteispeli puuttuu. Lääkärit, mikrobiologit, rakennusinsinöörit ja lvi-teknikot eivät kohtaa tai puhu samaa kieltä. Helposti ongelma vaietaan, jos ei ole rahaa korjauksiin puhumattakaan ennaltaehkäisystä, kuvailee Hengitysliiton projektipäällikkö Juhani Pirinen.

Hänen mukaansa tyydytään konsultin usein pintapuoliseen ehdotukseen, jolloin korjataan vääriä asioita.

Pitkäjänteisyys puuttuu

Tutkimuspäällikkö Jarek Kurnitski Teknillisestä korkeakoulusta on valmistamassa Hengitysliiton kanssa ohjeita, joilla rakentajien lisäksi myös työn tilaajia ohjeistetaan. Kurnitskin mukaan mikrobiologi ei ymmärrä mitä taloille tehdään, mutta se kuuluukin insinöörille. Rakennuksista vastaavien olisikin pitkäjänteisesti huolehdittava niiden koko elinkaaresta.

Neljä viidestä koulusta kärsii huonosta ilmanvaihdosta

Samoilla linjoilla on myös Työterveyslaitoksen professori Kari Reijula, joka ehdottaa julkisten kiinteistöjen omistajatahoksi muita kuin niiden käyttäjiä.

- Näin saataisiin kootuksi moniammatillista ja pitkäjänteistä osaamista keskitetyksi. Nyt asioita äimistelee kiinteistö-, opetus- ja terveystoimi, perustelee Reijula. Hänen mukaansa selvityksiä kosteusongelmista on riittävästi.

-Enää ei kannata päivitellä ongelmien laajuutta vaan rakennus rakennukselta on käytävä niiden kunto läpi. Samalla on mietittävä rakennusten ydintehtävä ja niiden käyttö jatkossakin.

Puolessa kouluista korjattavaa

Myös Kansanterveyslaitoksen tutkijaprofessori Aino Nevalainen pitää kriittisimpänä asiana monitieteistä yhteistyötä tutkimuksessa ja kunnissa.

-Nyt joko toisaalla hyssytellään ja toisaalla hysterisoidutaan. Tosiasia on kuitenkin, että ainakin puolella kouluissa on kosteusongelmia, hän sanoo.

Samalla kun homepalloa pompotellaan, Helsingin Laajasalon ala-asteen lähes 250 oppilasta matkustaa linja-autolla kaupungin toiselle laidalle evakkoon homekoulustaan päästäkseen kesän jälkeen jatkamaan opintietään parakeissa koulunsa pihalla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme