Mainos
Mainos

Homevaurioista kärsiville lisää tukea

Rakennusten homevaurioista kärsivien tukeen esitetään parannuksia. Korjausavustusten enimmäismäärää ehdotetaan nostettavaksi nykyisestä 40 prosentista hakijan maksukyvyn mukaan jopa 80 prosenttiin korjauskustannuksista. Avustuksia esitetään maksettavaksi myös asunnonomistajille, joiden korjauskelvoton asunto joudutaan homevaurioiden vuoksi purkamaan.

Asuntoministeri Suvi-Anne Siimeksen (vas.) ja peruspalveluministeri Eva Biaudet'n asettamat selvitysmiehet ovat arvioineet, että avustuksia maksettaisiin vuosittain 300-400 perheelle. Enimmillään rahaa tähän tarvittaisiin 3-6 miljoonaa euroa. Raha saataisiin kuitenkin terveysmenojen säästöinä takaisin. Selvitysmiehet korostavat kuitenkin ensisijaisesti homevaurioiden ehkäisyä rakentamisen laatua parantamalla. Ongelmien selvittämiseksi voitaisiin kouluttaa puolueettomia asiantuntijoita ja oikeudenkäyntejä olisi näissä asioissa nopeutettava. Myös osakkeenomistajien tekemien muutostöiden valvonta ja vastuukysymykset olisi määriteltävä nykyistä tarkemmin. Selvitysmiehet esittävät homeongelmista kärsivien avuksi myös palvelevaa puhelinta. Se opastaisi, mistä löytyy kuhunkin tilanteeseen apua ja mistä löytyisi päteviä korjaajia. Selvitysmiehistä ylitarkastaja Marja Kostiainen Valtion asuntorahastosta selvitti homevaurioista aiheutuvaa taloudellista rasitusta ja avustusjärjestelmän kehittämistä. Suomen Kiinteistöliiton lakimies Helena Kinnunen selvitti puolestaan homevaurioihin liittyviä vastuukysymyksiä.

Myös asunnon myyjä voisi saada avustusta

Yhteiskunnan tukea ei kuitenkaan heruisi kaikille hometaloissa asuville. Selvitysmies Marja Kostiainen katsoo, että tukea ei myönnettäisi, jos ostaja on ollut tietoinen ongelmista jo talokauppaa tehdessään. Tukea ei tulisi myöskään perheille, jotka pystyvät itsekin kohtuudella selviämään korjauskustannuksista. Myös korvauksiin tuomittu asunnon myyjä voisi saada avustusta, jos hän voi osoittaa, ettei hän ole tiennyt myymänsä asunnon kosteusongelmista ja toisaalta korvausten maksaminen ajaisi hänet taloudelliseen ahdinkoon. Tuki ei rajoittuisi vain rakennuksen korjaamiseen, vaan sitä voisi saada myös mm. "evakkoasunnon" vuokriin ja hometalossa pilalle menneiden huonekalujen uusimiseen.

Kahden asunnon loukku huomioitava toimeentulotuessa

Perhe joutuu maksamaan homeasunnostaan monenlaisia kuluja kuten kiinteistöveroja, asuntolainoja, vakuutusmaksuja ja lämmityskuluja, vaikka ei voisi asunnossa asuakaan. Näitä kuluja ei nykyisin oteta huomioon toimeentulotukea maksettaessa. Kostiaisen mielestä säädöksiä olisikin muutettava niin, että homevaurioiden vuoksi kahden asunnon loukkuun joutuneiden perheiden toimeentulotuessa otettaisiin huomioon molemmista asunnoista syntyneet kustannukset. Kostiainen näkee ongelmana myös sen, että kuntien toimeentulotukiharkinta vaihtelee melkoisesti esimerkiksi tuhoutuneiden huonekalujen korvaamisessa.

Korjauksia tehdään mutu-tuntumalla

Selvitysmiehen mukaan liian usein kosteusongelmien kannalta kriittisiäkin rakenteita korjataan nykyisin mutu-tuntumalla. Myös korjausohjeet ovat erilaisia, eikä mitään yleistä yksimielisyyttä ole vielä saavutettu. Toisaalta hyvien ammattilaistenkin löytäminen on vaikeaa. Alan parhaat asiantuntijat pitäisi saada keskustelemaan jonkun korkeakoulun nettisivulle. Keskustelufoorumissa voitaisiin ruotia esimerkiksi näkemyseroja markkinoille ilmestyneistä uusista tuotteista. Kunnatkin voisivat tehdä paljon epäpätevien korjausyrittäjien poistamiseksi markkinoilta. Esimerkiksi Heinolassa jo kosteiden tilojen korjausta koskevissa rakennusluvissa on ehtona kunnan hyväksymän vastaavan työnjohtajan palkkaaminen. Joissain tapauksissa myös valvontakuluihin voisi saada avustusta.

Monelta riidalta voitaisiin välttyä


Monelta asuntokaupan riidalta voitaisiin välttyä, jos jo ennen kauppaa asunnon kuntotarkastuksen tekisi riittävän ammattitaitoinen tarkastaja. Kinnusen mielestä kuntokartoittajien vastuu kaipaa täsmennystä. Jos riitaa kuitenkin syntyy, ne olisi todennäköisesti mahdollista ratkaista nykyistä useammin ilman oikeudenkäyntiä, jos vian syy ja laajuus voitaisiin selvittää puolueettomasti. Myös oikeudenkäyntejä olisi Kinnusen mielestä nopeutettava, sillä vuosien odottelu rasittaa ihmisiä sekä taloudellisesti että psyykkisesti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme