Mainos
Mainos

Homevaurioista voi syntyä myrkkyjä huoneilmaan

Hometalojen huoneilmasta on löydetty huomattavia määriä myrkyllisiä aineita. Vielä julkaisemattoman suomalaistutkimuksen tulokset herättävät tutkijapiireissä keskustelua puolesta ja vastaan.

Tutkimusta tehneen mikrobiologian professori Mirja Salkinoja-Salosen mukaan uudella menetelmällä tehdyt mittaukset selittävät hometaloissa asuneiden vaikeita sairauksia. Samoja myrkyllisiä mikrobeja on löydetty muun muassa ruokamyrkytysten aiheuttajista, ja niitä on käytetty biologisissa aseissa.

- Homeiden esiintyminen ei ole koskaan korreloinut kosteusvaurioisissa taloissa asuvien ihmisten terveysongelmien kanssa. Perinteisillä menetelmillä toteutetut mittaukset ovat paljon raja-arvojen alapuolella, ja silti ihmiset sairastavat. Nyt näistä taloista on löydetty sellaisia mikrobeja, jotka tuottavat hyvin vahvoja toksiineja. Ei ole epäilystäkään siitä, että jos sellaisia aineita joutuu ihmisen elimistöön, terveys vaurioituu, Salkinoja-Salonen vakuuttaa.

- Tämä on se puuttuva palikka, jota on vuosikausia haluttu, jotta saataisiin selville syy ja seuraus, Salkinoja-Salonen hehkuttaa.

"Johtopäätökset liian varhaisia"

Tutkijat ovat eri linjoilla siinä, kuinka merkittävänä löydettyjen myrkkyjen määrää voidaan pitää. Salkinoja-Salosen mukaan on selvää, että pitoisuudet ovat riittävän suuria, jotta ne selittävät sairastumisia. Kansanterveyslaitoksen ympäristöterveyden osaston tutkimusprofessorin Aino Nevalaisen mukaan nämä johtopäätökset ovat liian varhaisia.

- Tässä on kyseessä tavattoman, tavattoman pienet pitoisuudet. Sen takia pidän huonona, että ihmisiä pelotellaan tällä, hometaloja pitkään tutkinut Nevalainen linjaa.

Nevalaisen mukaan pelkkien solukokeiden perusteella ei voida tehdä johtopäätöksiä sairauden aiheuttajista.

- Tämäntapaista ideaa voi varmasti jossain vaiheessa käyttää huoneilman toksisuuden mittaamiseen, mutta menetelmää ei ole vielä riittävästi testattu. Tutkimuksen kannalta tässä ei ole mitään uutta, Nevalainen sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme