Mainos

Homovihapuhe yleistä teinipojilla

Homoseksuaaleihin kohdistuva vihapuhe on yleistä yläasteikäisten poikien keskuudessa. Tämä selviää Väestöliiton Poikien Puhelimen 90 000 puhelun aineistosta.

– Meille soittavien keskuudessa se on erittäin yleistä, kommentoi Väestöliiton tutkija Joonas Kekkonen.

Miten tämä vihapuhe ilmenee, tutkija Kekkonen?

– Pojat ovat pelokkaita ja ennakkoluuloisia homoseksuaaleja kohtaan. He kokevat, että homot ovat jotain, mikä jää normaaliuden ulkopuolelle, ja jotka pitäisi pitää siellä.

Vihapuhe ei ilmene ainoastaan haukkumisena, vaan myös väkivallalla uhkailuna.

– Homoseksuaalit ovat ryhmä, johon kohdistettu väkivalta - fyysinen, henkinen kuin seksuaalinenkin - koetaan joidenkin teinipoikien keskuudessa hyväksyttävänä.

"Vihapuhe voi jättää pysyvät jäljet"

Tutkija muistuttaa, että suurin osa pojista ei muuta sanojaan teoiksi. Hän kuitenkin pitää vihapuheen yleisyyttä yllätyksenä.

– Se on aikuisilta piilossa olevaa, se on jotain, mitä pojat tekevät keskenään. He pitävät tiettyyn ikävaiheeseen kuuluvaa homovihamielistä puhetta yllä.

Miten vihapuheet näkyvät homoseksuaalipoikien elämässä?

– Heidän on piilotettava seksuaalinen identiteettinsä ja osallistuttava vihapuheeseen. Tämä on heille pelottavaa, rasittavaa, stressaavaa ja jättää heihin pahimmillaan pysyvät jäljet.

Myös suhteen päätös synnyttää väkivallan uhkaa

– Seurustelutilanteiden loppumiset näkyvät meillä asiana, joka saa pojat uhkaamaan itseään tai muita väkivallalla. Ikävä kyllä nämä tilanteet hoidetaan nuorten keskuudessa erittäin huonosti. Sekä pojat että tytöt voivat ajautua äärimmäisiin tekoihin, jos tilanteita ei tuoda julki, vaan ne hoidetaan sydämettömästi ja petoksella, pohtii Kekkonen.

Kekkosen mukaan homot puhuvat omissa puheissaan itsetuhosta yleisemmin kuin muut. Heteropojat puhuvat homoseksuaaleihin kohdistuvasta väkivallasta puolestaan hyväksyttävänä asiana.

Pojat haluavat seksuaalikasvatusta jo ala-asteella

Pakilan yläasteen terveystiedontunnilla monille tuttu kondomibanaani saa jälleen kyytiä.

Tietoa seksistä kaivataan jo aikaisemmin. Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta pojasta haluaisi aikaistaa seksuaaliopetusta niin, että sitä annettaisiin koulussa jo viidennellä tai kuudennella luokalla.

Opettaja yhtyy näkemykseen:

– Nyt meillä opiskellaan murrosiän muutokset seiskalla. Ne voisi käydä lävitse jo ala-asteella, sanoo Pakilan yläasteen terveystiedon opettaja Hilkka Korhonen.

Tutkimustulokset kertovat, että parhaiten pojat saavat tietoa seksistä netistä, hyvältä ystävältä ja seurustelukumppanilta. Tietoa nihkeimmin haetaan lähisukulaisilta.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot