Mainos

Hovioikeudelle elinkautisvankien armahdusoikeus

Armahdusoikeus muuttuu. Ensi vuoden lokakuusta alkaen presidentin lisäksi elinkautinvangin voi armahtaa myös Helsingin hovioikeus.

Helsingin hovioikeus saa tasavallan presidentin ohella mahdollisuuden armahtaa elinkautisvankeja. Eduskunta on hyväksynyt hallituksen laajan vankeuspaketin, jonka yksi osa muutos armahdusoikeuteen on.

Tätä nykyä elinkautisvanki voi vapautua vain tasavallan presidentin armahduksella. Uusi laki ei poista presidentin armahdusoikeutta.

Hovioikeus voi uuden lain mukaan päästää elinkautisvangin vapauteen aikaisintaan 12 vuoden vankilassaolon jälkeen. Jos rikos on tehty alle 21-vuotiaana, aika on kymmenen vuotta.

Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa uudistuspaketti perjantaina. Se astuu voimaan ensi vuoden lokakuussa.

Paketti sisältää muutoksia myös vankeinhoidon organisaatioon. Hallintoa kevennetään ja väkeä siirtyy vankien kanssa tehtävään lähityöhön esimerkiksi vartijoiksi. Vankeinhoitolaitoksen uusi organisaatio muodostuu keskusvirastosta, viidestä itsenäisestä aluevankilasta ja valtakunnallisesta terveydenhuoltoyksiköstä. Jokaisessa aluevankilassa on sijoitusyksikkö, jossa kaikille vangeille tehdään vankeusajan suunnitelma. Nykyisin suunnitelma tehdään vain yli kahden vuoden kakkua istuville.

Jäännösrangaistus poistuu

Uudistusten tavoitteena on vähentää rikosten uusimisriskiä ja helpottaa vangin paluuta ulkomaailmaan vapautumisen jälkeen. Lisäksi pyritään ratkomaan yksittäisiä vankeinhoidon pulmakohtia.

Yksi merkittävä muutos on, että kuukauden kaavamainen jäännösrangaistus poistuu. Nykyisin lainrikkoja joutuu istumaan vanhasta tuomiostaan kuukauden, jos hän syyllistyy uuteen rikokseen ehdonalaisen aikana. Uudessa mallissa tuomioistuin päättää istuttavan vanhan rangaistuksen pituudesta tapauskohtaisesti. Vankien asemaa parantaa muutos, jonka mukaan tutkintavankeja ei saa enää pitää poliisin säilytystiloissa neljää viikkoa pitempään. Näin siksi, että oikeassa vankilassa tilat soveltuvat paremmin vakituiseen asumiseen.

Lainsäädännön muutokset aiheuttavat vuosittain 2,8 miljoonan euron kustannukset.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot