Mainos
Mainos

Hovioikeus velvoitti paljastamaan Sonera-kirjan tekijät

Oikeus totesi, ettei lähdesuoja ei koske kirjaa tai nettikirjoitusta.

Helsingin hovioikeus on vahvistanut käräjäoikeuden päätöksen, joka velvoittaa kohutun Sonera-kirjan kustannusyhtiön toimitusjohtajan paljastamaan kirjan tekijän tai tekijät keskusrikospoliisille.

Hovioikeus muutti Helsingin käräjäoikeuden päätöstä vain siltä osin, että käräjäoikeuden perustelut ratkaisulleen tulivat julkiseksi. Käräjäoikeus perusteli päätöstään maaliskuussa sillä, ettei lähdesuoja koske kirjaa tai nettikirjoitusta. Siksi Sonera-kirjan kustantaneen Art Housen toimitusjohtajalla Heikki Haavikolla ei ole oikeutta lähdesuojaan vedoten jättää vastaamatta kysymykseen, kuka tai ketkä laativat Soneraa koskevan internetkirjoituksen.

Sonera-kirjasta teki rikosilmoituksen yhtiön entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander. Relander hermostui, koska kirjassa väitettiin entisen toimitusjohtajan muun muassa kavaltaneen yli sata miljoonaa markkaa Soneran rahoja. Keskusrikospoliisi tutkii väitettä törkeänä kunnianloukkauksena.

Hovioikeuden mukaan kavallusväite on siinä määrin kielteisesti leimaava, että se saattaa olla omiaan aiheuttamaan Relanderille suurta kärsimystä tai vahinkoa.
-Tässä tapauksessa Relanderin tarvetta saada selville rikosilmoituksessa tarkoitetun häneen kohdistuneen kunnianloukkauksen tekijä on pidettävä välttämättömänä ja hyväksyttävänä perusteena rajoittaa sananvapauden käyttöön liittyviä oikeuksia, katsoo hovioikeus päätöksensä perusteluissa. Puhumaan velvoittavan päätöksen lykkäämiselle hovioikeus ei näe perustetta. Sen mukaan esitutkinta on tehtävä ilman aiheetonta viivytystä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme