Mainos
Mainos

Hovioikeusvalitusten käsittely uudistuu

Valitusten käsittely hovioikeuksissa uudistuu lokakuun alussa. Jatkossa valitukset käsitellään eri tavoin sen mukaan, miten perusteellista tutkintaa ne edellyttävät.

Aluksi hovioikeus päättää, ottaako se valitusta tutkintaan. Tuolloin pohditaan, onko käräjäoikeuden päätöstä tarpeen muuttaa. Käsittelyä ei jatketa, jos päätöksen muuttamiselle tai todistajien uudelle kuulemiselle ei oikeuden jäsenten mielestä ole tarvetta.

Enemmistö valituksista käsitellään kuitenkin jatkossakin täydellisessä hovioikeusmenettelyssä joko suullisesti tai kirjallisesti. Valitus on otettava aina täystutkintaan, jos asianomaisten oikeusturva sitä edellyttää. Esimerkiksi törkeät rikosasiat puidaan yleensä perusteellisesti. Uudistuksen arvioidaan säästävän vuosittain noin 1,5 miljoonaa euroa valtion varoja, kun avustajien palkkioita tulee korvattavaksi aiempaa vähemmän.

Vastavalitus hillitsee valitushaluja?

Hovioikeuskäsittelyihin on tulossa myös joitain muita muutoksia. Valittaminen hovioikeuteen antaa jatkossa myös jutun vastapuolelle mahdollisuuden hakea muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun, johon hän alun perin oli tyytyväinen. Tällainen vastavalitus pitää jättää vähintään kahden viikon sisällä alkuperäisen valitusajan päättymisestä. Muutos aiheuttanee ainakin sen, että valittaja joutuu harkitsemaan nykyistä tarkemmin valittamisen tarpeellisuutta. Käräjäoikeuden ratkaisu saattaa muuttua helpommin hänen vahingokseen, kun hovioikeus tutkii asiaa laajemmin myös vastapuolen valituksen perusteella.

Tulevaisuudessa vastaaja voidaan tietyissä tapauksissa tuomita vankeusrangaistukseen, vaikka häntä ei saataisi paikan päälle hovioikeuden istuntoon. Nykyisin pääkäsittelyjä joudutaan usein lykkäämään, kun vastaajat eivät ilmaannu istuntoihin. Asianosaiset voidaan lokakuun alusta lähtien kutsua puhelimitse pääkäsittelyyn. Valittaja ja hänen vastapuolensa kutsutaan tavallisella kirjeellä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme