Mainos
Mainos

HS: Asuntomurtojen määrä kaksinkertaistunut – syynä ulkomaalaiset rikollisryhmät

Asuntomurtojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, kertoo Helsingin Sanomat. Kasvun syynä uskotaan olevan ulkomaalaiset liikkuvat rikollisryhmät.

Poliisin tietojen mukaan vuonna 2014 tehtiin lähes 2700 asuntomurtoa, mikä on viidennes aiempaa vuotta enemmän. Tänä vuonna asuntomurtojen määrä on pysynyt viime vuoden tasolla, mutta Helsingissä, Etelä-Savossa ja Pirkanmaalla murrot ovat yleistyneet.

Tilastoissa on kuitenkin mukana vain poliisin tietoon tulleet tapaukset.

Tilastojen mukaan kolmannes asuntomurroista on ulkomaan kansalaisten tekemiä, mutta poliisi arvioi kaikista tapauksista ulkomaalaisten tekijöiden osuuden olevan yli puolet. Ulkomaalaisten tekemiä murtoja on vaikeampi selvittää kuin suomalaisten tekemiä, ja siksi suurempi osa niistä jää piiloon.

– Mitä enemmän poliisi pystyy panostamaan asuntomurtojen selvittämiseen, sitä korkeammaksi ulkomaalaisten osuus näyttää nousevan, sanoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta Helsingin Sanomille.

Poliisin mukaan ulkomaalaisten ryhmien tekemät murrot eroavat suomalaisten tekemistä. Paikalle mennään selvin päin ja asunnosta haetaan lähinnä rahaa ja koruja. Suomalaisille on tyypillisempää hakea kaikenlaista omaisuutta aseista alkoholiin ja viihde-elektroniikkaan.

Liikkuvan rikollisuuden ryhmät tulevat Eurooppaan tyypillisesti Baltian tai Itä-Euroopan kautta.

Reen uskoo, että Suomi saattaa houkutella rikollisia mukavan poliisin ja lyhyiden rangaistusten vuoksi. Toisaalta kiinnijäämisriski on korkea verrattuna esimerkiksi Ruotsiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme