Mainos
Mainos

HS: Kalojen dioksiinipitoisuudet edelleen korkeita

Päästöjen vähentäminen ei ole laskenut Itämeren lohen ja silakan dioksiinipitoisuuksia. Myrkyllisen dioksiinin pitoisuudet ovat pitkään pysyneet EU:n raja-arvon yläpuolella, kertoo Helsingin Sanomat.

Suomi ja Ruotsi saavat poikkeusluvalla vuoden 2011 loppuun asti markkinoida alueillaan kalaa, jonka dioksiinipitoisuus ylittää EU:n raja-arvon. Professori Juha Karjalainen Jyväskylän yliopistosta sanoo, ettei ainakaan lohen pitoisuuksia saada lyhyessä ajassa vähenemään alle raja-arvon.

Rasvapitoisiin kaloihin kertyvä dioksiini syntyy monenlaisissa polttoprosesseissa. Professori Karjalaisen mukaan dioksiinin määrä kaloissa ei ole vähentynyt päästöjen leikkaamisesta huolimatta, koska kalakannat ovat tihentyneet ja kalojen kasvu hidastunut. Mitä pidempään kalan kasvu pyyntikokoon kestää, sitä pidempään siihen ehtii kerääntyä myrkkyjä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme