Mainos
Mainos

HS: Keskusta-asukkaan hiilijalanjälki sittenkin iso

Kaupunkien keskustoissa asuvilla on suurempi hiilijalanjälki kuin väljemmillä alueilla asuvilla, selviää Aalto-yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat. Tulokset ovat ristiriidassa nykykäsityksen kanssa, jonka mukaan ihmisen hiilijalanjälki pienenee tiiviissä kaupunkirakenteessa.  

Tulokset selittyvät muun muassa asumisen energiaratkaisuilla. Väljemmillä alueilla muun muassa lämpöpumput ja aurinkopaneelit ovat selvästi yleisempiä kuin keskustoissa. Lisäksi keskusta-asukas ostaa enemmän tavaraa, ruokaa ja palveluita kuin väljemmillä alueilla asuvat.   

Tutkimuksessa vertailtiin uusissa ja vanhoissa rakennuksissa asuvien hiilijalanjälkeä eri puolilla Suomea vuosina 2003-2012. Vertailussa oli 3500 kotitaloutta. Keskusta-asukkaan hiilijalanjälki oli tuolloin 11,7 tonnia, seutuasukkaan vain kahdeksan. Maaseutu ei ollut vertailussa mukana.  

Suurin hiilijalanjälki on keskustan uusissa rakennuksissa asuvilla.   

Tutkimus on määrä julkaista myös Environmental Science and Technology -tiedejulkaisussa.  
  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme