Mainos
Mainos

HS: Lonka kritisoi työriitojen osapuolia neuvottelujen puutteesta

Työriitojen osapuolet katkaisevat neuvottelunsa liian helposti, moittii valtakunnansovittelija Esa Lonka. Helsingin Sanomien haastatteleman Lonkan mukaan valtakunnansovittelijan luo saavutaan ikään kuin aloittamaan työehtosopimusneuvotteluja, eikä se ole valtakunnansovittelijan tehtävä.

- Pitäisi olla kotiläksyt tehty ja keskinäiset neuvottelut käyty, ja sitten tulla tänne, kun on jäänyt asioita, joista ei ole päästy eteenpäin. Ei niin, että avoimina ovat kaikki asiat, eikä edes tiedetä, mistä ollaan eri mieltä ja mistä yhtä mieltä, Lonka sanoo lehdessä.

Lonka passitti esimerkiksi joulukuussa lentoemäntien ja stuerttien työriidan osapuolet takaisin keskinäisiin neuvotteluihin.

Valtakunnansovittelijan pakeilla on käynyt tänä vuonna enemmän asiakkaita kuin kahteenkymmeneen vuoteen. Lonka on joutunut sovittelemaan vuoden mittaan jo 62 työriitaa.

Lonka arvioi, että yksi syy sovittelutarpeen kasvuun on työmarkkinajärjestöjen neuvottelijoiden kokemattomuus.

Laki velvoittaa valtakunnansovittelijaa puuttumaan työriitaan silloin, kun työnseisauksesta on jätetty ilmoitus.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme