Mainos
Mainos

HS: Maaseutua uhkaa joukkopako

Suomen maaseudulta on muuttamassa pois jopa satojatuhansia ihmisiä, kertoo Helsingin Sanomat.

Tuoreen ennusten mukaan maaseutu tyhjenee useilla sadoillatuhansilla asukkailla vain 15 vuoden aikana.  

Helsingin Sanomat pyysi 20 suurimmalta kaupungilta väestöennusteen vuodelle 2030. Nämä kaupungit laskevat kasvavansa 15 vuodessa yhteensä yli 400 000 asukkaalla. Se on pääosin pois muusta Suomesta, vaikka osa luvusta selittyy maahanmuutolla ja syntyvyydellä.  

Esimerkiksi Helsinki arvioi asukkaidensa lisääntyvän yli 80 000:lla, mikä kasvattaisi pääkaupungin yli 700 000 suomalaisen kotipaikaksi.  

Muuttoliikkeiden tutkija Timo Aro sanoo, että kaupungistuminen on vääjäämätöntä. Hänen mukaansa arvio maaseudulta lähtevien määrästä olisi vieläkin suurempi, jos kyselyyn olisi otettu mukaan suurten kaupunkien ympäryskuntien kasvuennusteet.  

– Muuttoliike on valikoivaa, koska lähes neljä viidestä muuttajasta on alle 35-vuotiaita, Aro täydentää.  

Tutkijan mukaan väestön keskittyminen luo Suomeen nauhamaisia työmarkkina-alueita. Paras esimerkki tästä on radanvarsi Helsingin ja Tampereen välillä.  

– Varjopuoli on sitten se toinen Suomi, joka jää näiden käytävien ja keskusten ulkopuolelle. Siellä voi olla luvassa aika kylmää kyytiä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme