Mainos
Mainos

HS: Maisterin tutkintojen hinnoissa huimia eroja

Yliopistokoulutuksen keskimääräiset kustannukset vaihtelevat huomattavasti eri yliopistoissa.

Helsingin Sanomien mukaan opetusministeriön Kota-tietokannasta käy ilmi, että vuosina 2003-2007 halvimmat maisterin tutkinnot olivat Vaasan yliopistossa (27 000 euroa) ja kalleimmat maisterit Teatterikorkeakoulussa (147 000 euroa). Maisterin tutkinnon valtakunnallinen keskiarvo oli 35 600 euroa.

Yksittäisiä aloja verrattaessa halvin tutkinto oli Oulun yliopiston terveystieteiden laitoksella, missä hinnaksi muodostui keskimäärin 12 000 euroa. Muutoinkin terveystieteiden tutkinnot tulivat edullisiksi, sillä niiden hintahajonta kuudessa yliopistossa oli 12 000 – 32 000 euroa.

Sen sijaan teatterin ja tanssin alalla maisteriksi valmistuminen on kallista: kahdessa alan korkeakoulussa hintahajonta oli 124 000 – 147 000 euroa.

Helsingin Sanomien mukaan tutkintojen hintaeroa selittää se, että esimerkiksi biologiassa tarvitaan kustannuksia tuottavaa laboratorio- ja kenttätyötä sekä lähiopetusta. Yhteiskuntatieteiden puolella pidetään puolestaan enemmän massaluentoja ja opiskellaan kotona.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme