Mainos
Mainos

HS: Orpo kiistää Maahanmuuttoviraston painostamisen

Valtiovarainministeri ja entinen sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kiistää Helsingin Sanomille, että Maahanmuuttovirastoon eli Migriin olisi kohdistunut varsinaista poliittista painostusta.

Orpo sanoo, että Migri on tehnyt Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuuslinjaukset täysin itsenäisesti.

– He noudattavat lakia ja tekevät oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti itsenäiset päätökset. On täysin poissuljettu ajatus, että poliitikot olisivat vaikuttaneet lähtömaiden turvallisuuden arviointiin.

Orpo sanoo lehdelle, ettei hän tiedä, mihin Migri perusti toukokuun linjauksensa.

– En, koska he tekivät sen arvion Migrissä. Me emme siihen vaikuttaneet, vaan se otettiin annettuna.

Risikko: Migrille kerrottu että laatuun pitää panostaa 

Turvapaikkapäätösten laadun heikkeneminen voi vaarantaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok.) STT:lle.

Laadun kärsiminen voi ministerin mukaan aiheuttaa vaikeita tilanteita sekä pitkittää turvapaikanhakuprosessia, koska tapauksia joudutaan käsittelemään tuomioistuimissa.

Ministerin mukaan Migrille on kerrottu, että turvapaikkapäätöksissä tulisi panostaa laatuun.

Migrin virkamiehet: Meiltä odotetaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä 

Maahanmuuttoviraston (Migri) ylijohtaja Jaana Vuorio sekä turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoivat Helsingin Sanomissa sunnuntaina, että monelle Migrin ylitarkastajalle on jostakin syystä syntynyt käsitys, että heiltä odotetaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. 

Migrin kiristetyt tulostavoitteet voivat vaarantaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja päätösten laatua, kertovat useat virkamiehet nimettömänä lehdelle.

Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa turvapaikka myönnetään virheellisin perustein jollekin hakijalle tai evätään joltakulta, joka sitä todellisuudessa tarvitsisi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme