Mainos
Mainos

HS: Sadat tuhannet käyttävät riippuvuutta aiheuttavia bentsodiatsepiineja

Jo sadat tuhannet suomalaiset käyttävät uni- ja ahdistuslääkkeitä.

Helsingin Sanomien mukaan viime vuonna ahdistuslääkkeitä, kuten Diapamia, käytti yli 190 000 ihmistä. Nukahtamislääkkeiden käyttäjiä oli 100 000 enemmän ja unilääkkeitä 70 000.

Useimmat uni- ja ahdistuslääkkeet ovat voimakasta riippuvuutta aiheuttavia bentsodiatsepiineja. Lääkevalvontaviranomaisen Valviran ohjeistuksen mukaan bentsodiatsepiinijohdannaisia saisi käyttää enimmillään 12 viikkoa. Professori Jarmo Hietala Turun psykiatrian klinikalta kuitenkin arvioi, että jopa 40 prosenttia käytöstä on pitkäaikaiskäyttöä.

Pitkäaikaiskäytön haittavaikutuksia ovat muun muassa ajattelun ja havainnoinnin hidastuminen, muistihäiriöt ja lamaantuminen.

Helsingin Sanomien mukaan pitkäaikainen käyttö johtuu osaksi terveyskeskuslääkäreiden ajanpuutteesta. Lääkärit määräävät helposti lääkkeitä tai jatkavat lääkereseptejä, koska heillä ei ole kylliksi aikaa paneutua potilaan ongelmiin.

Professori Hietala muistuttaa kuitenkin, että monelle potilaalle bentsodiatsepiinit tulevat tarpeeseen ja ne ovat tehokas lääke väliaikaisen ahdistuksen hoitoon.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme