Mainos
Mainos

HS: Suomalaiset syövät liikaa lihaa

Suomalaisten lihansyönti ylittää suositukset moninkertaisesti, kertoo Helsingin Sanomat. Suomalaiset altistavat itseään syöpäriskille syömällä lihaa ja lihavalmisteita keskimäärin 74 kiloa vuodessa.

Päivässä sama keskiarvo on yli 200 grammaa, viikossa siitä tulee lähes puolitoista kiloa. Syöpäjärjestöjen mukaan punaista lihaa pitäisi syödä viikossa korkeintaan 300 grammaa.

Runsas lihansyönti lisää suolistosyöpien, eli paksu- ja peräsuolen syöpien vaaraa. Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkäri Katja Aktan-Collan sanoo HS:lle, että useat tutkimukst osoittavat runsaan lihansyönnin ja syövän yhteyden.

Naudan, sian ja lampaan liha ovat erityisesti syöpäriskiä lisääviä lihoja. Vaalea, eli siipikarjan liha ei ole yhtä riskialtista kuin punainen liha. Makkaroissa ja leikkeleissä riski on kaikkein korkein.

Myös kypsennysmenetelmät lisäävät syöpäriskiä. Etenkin savustaminen ja grillaaminen kasvattavat haittoja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme