Mainos
Mainos

HS: Suomi informoi USA:ta Venäjä-tapaamisista jo samana iltana

Suomella ja Yhdysvalloilla on ollut hyvin läheiset, lähes intiimit suhteet, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Lehti perustaa tietonsa Wikileaks-asiakirjoihin, joita se on saanut luettavakseen norjalaiselta Aftenpostenilta.

Wikileaks-tietojen mukaan Suomi informoi Yhdysvaltoja vuolaasti Venäjä-tapaamisista. Kesällä 2000 Yhdysvallat sai raportin presidentti Tarja Halosen ja presidentti Vladimir Putinin ensitapaamisesta suomalaisvirkamieheltä heti samana iltana.

Putinin kerrotaan todenneen Haloselle, että Stalin teki virheen hyökätessään Suomeen talvisodassa, mutta siitä huolimatta Venäjä ei voi palauttaa Karjalaa takaisin Suomelle.

Vuosina 2000-2007 ulkoministerinä toiminut Erkki Tuomioja (sd.) oli Wikileaks-tietojen mukaan amerikkalaisille punainen vaate, mutta hänen seuraajansa Ilkka Kanerva (kok.) luotettava kumppani.

Helsingin Sanomat kertoo tutkivansa satoja Suomea koskevia Wikileaks-tietoja vuosilta 2000-2010. Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystöstä Washingtoniin lähetettyjä diplomaattisähkeitä on yhteensä 601.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme