Mainos
Mainos

HS: Vilustuminen johtaa usein flunssaan kylmän nenän takia

Yhdysvaltalaistutkimus valottaa syytä siihen, miksi vilustuminen on usein flunssaan sairastumisen takana. Yalen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta kertoo Helsingin Sanomat.

Varmasti jokaiselle tuttu tarina: pitkään kylmässä oleilun jälkeen olo alkaa tuntua heikolta ja flunssa iskee. Tutkijat ovat nyt selvittäneet, miksi vilustuminen johtaa usein sairastumiseen. Asia saattaa selittyä sillä, että flunssaa usein aiheuttavat virukset lisääntyvät huomattavasti paremmin kylmässä nenässä.

Tutkimuksessa havaittiin, että ihmisen immuunijärjestelmä pystyy torjumaan räkätautia usein aiheuttavan rinoviruksen lisääntymistä huomattavasti huonommin, jos nenä on päässyt kylmettymään. Tutkijat vertailivat immuunivastetta 37:n ja 33 asteen lämpötiloissa.

Virus ei siis toimi tehokkaammin, vaan immuunijärjestelmän teho heikkenee. Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme