Mainos
Mainos

Huhtiniemen kaivauksista ensimmäiset luulöydöt

Huhtiniemestä haetaan merkkejä 1944 mahdollisesti telotetuista rintamakarkureista, jotka kuolivat huhujen mukaan salaisen sotatuomioistuimen päätöksellä.

Huhtiniemen kaivauksissa Lappeenrannassa on löydetty ensimmäiset luun palaset. Niiden ikää ei vielä ole pystytty selvittämään, mutta luut kuuluvat vähintään kahdelle miehelle.

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselta ei sulje pois mahdollisuutta, että luut olisivat peräisin 1900-luvun vainajista.

Huhtiniemestä haetaan merkkejä 1944 mahdollisesti telotetuista rintamakarkureista, jotka kuolivat huhujen mukaan salaisen sotatuomioistuimen päätöksellä. Kaivauksissa ollaan kiinnostuneita paitsi luista, myös muista löydöistä. Yksi mielenkiintoisimmista on alueelta löytynyt vyön osa, joka kuuluu sotilaalle.

-Luilla sinänsä on erittäin tärkeä rooli tässä, mutta myös kaikella sillä materiaalilla, mikä liittyy näihin luihin, koska se antaa meille erittäin oleellisen lisän tähän luutietoon, toteaa professori Mika Lavento Helsingin yliopiston kulttuuritutkimuksen laitokselta.

Kaivaukset on keskitetty alueille, missä puolustusvoimat on tehnyt valmiiksi geofysikaaliset mittaukset. Lisäksi apuna käytetään 3-ulotteista laserkeilausmenetelmää. Näin saavutetaan aukoton lopputulos.

Tämäntyyppisiä kaivauksia suorittavat nyt ensimmäistä kertaa Suomessa yhteistyössä Helsingin yliopiston kulttuuritutkimuksen ja oikeuslääketieteen laitos. Kyse on toistaiseksi arkeologisista kaivauksista, mutta ne saattavat löydösten perusteella muuttua poliisiasiaksi.

-Jos pystymme osoittamaan sen, että se liittyy vuoden -44 tapahtumiin, niin sitten se kyllä laukaisee mietittäväksi sen kysymyksen, että miten tätä oikein jatketaan eteenpäin, sanoo johtaja Erkki Vuori Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme