Mainos
Mainos

ESS: Huhut käteisen kuolemasta liioiteltuja

Seteliraha pitää pintansa lisääntyvästä korttimaksamisesta huolimatta. Etelä-Suomen Sanomat kertoo, että Suomessa on liikkeellä nyt enemmän setelirahaa kuin koskaan. Sama ilmiö koskee koko euroaluetta.

Lehden mukaan eurosetelistön yhteismäärä ylittää tänä vuonna tuhannen miljardin eli biljoonan euron rajan. Näin arvioi Suomen Pankki. Eurojen runsautta selittää muun muassa se, että Venäjällä ja monissa muissa inflaation vaivaamissa maissa ihmiset luottavat euron arvon pysyvyyteen enemmän kuin oman maansa valuuttaan. Jo muutaman vuosi sitten euro syrjäytti Yhdysvaltain dollarin maailman suurimpana käteisvaluuttana.

Sisäinen syy eurosetelirunsauteen on alhainen korkotaso. Korkomenetys ei ole suuri, jos pitää rahaa käteisenä.

Suomalaisten suosikki on 50 euron raha. Sitä on liikkeellä yli 7 miljardia euroa. Suomen Pankista kerrotaan, että moni ottaa niitä esimerkiksi matkakassakseen.

Viiden ja kymmenen euron setelit taas luetaan vaihtorahoiksi, kuten kolikot. Niiden määrä on pysynyt vakaana, koska niitä ei erikseen varastoida tai oteta paljon mukaan matkoille.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme