Mainos
Mainos

Huippuprofessorin raju arvio: HS-vuodon lähde saattoi olla tasavallan presidentin kansliasta

Ihmisoikeusasiantuntijana tunnettu professori Martin Scheinin esittää blogissaan kovan oletuksen Helsingin Sanomien saamien salaisten tiedusteluasiakirjojen alkuperästä. Scheinin pitää epätodennäköisenä, että vuoto olisi peräisin hallituslähteistä.

– Viimeinen mahdollisuus on kuitenkin uskottavampi: kuten aiemmissa rinnastettavissa tapauksissa, myös tällä kertaa vuodon lähde on saattanut olla tasavallan presidentin kansliassa. Presidentin tietämättä joku hänen harvalukuisista avustajistaan, joilla on ollut pääsy salaisiin asiakirjoihin, on ottanut niistä kopioita, Scheinin kirjoittaa.

Motiivin Scheinin arvelee olevan tiedustelulakiuudistuksen liittyen poliittinen tai turhautumisen kaltainen puhtaasti henkilökohtainen syy. Hän pitää ironisena, jos salaisen tiedustelutiedon ykkösasiakas, tasavallan presidentin kanslia, olisi myös salassapidon Akilleen kantapää.

Mahdollisena vuotajana professori pitää myös jotakuta sotilastiedustelun tai suojelupoliisin työntekijää.

Scheinin pitää todennäköisenä, että vuotaja on luovuttanut salaiset asiakirjat sellaisenaan Helsingin Sanomille. Hän ei kuitenkaan sulje pois vaihtoehtoa, että salaiset tiedot olisi jätetty pois vuodetuista asiakirjoista. Hänen mielestään Helsingin Sanomien lähdesuojaa tulisi kunnioittaa ja tietovuoto pitäisi tutkia muilla keinoilla kuin lähdesuoja murtamalla.

Helsingin Sanomat julkaisi 16. joulukuuta osittain salaisiin lähteisiin perustuvan artikkelin Suomen sotilastiedustelusta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme