Mainos
Mainos

Humalainen pukki ja irtoava parta on historiaa

Joulupukki puree ja lyö - M.A. Nummisen laulun mukaisista joulupukeista on tultu kauas, mikäli kaupallisia joulupukkipalveluja on uskominen. Tarinat ylen määrin konjakkia naukkailleista pukeista ovat niiden mukaan historiaa.

– Harvoin kuulee enää nykypäivänä puhuttavan kännisistä pukeista. Ainakin meidän palvelumme osalta on itsestään selvää, että pukit ovat selvin päin. He ovat sen verran ammattitaitoisia ja rohkeita. Humalaiselle, tupakoivalle pukille ei ole tänä päivänä kysyntää, Turun Seudun Joulupukkipalvelusta sanotaan.

Pukkipalvelu on myös ammattimaistunut. Turun Seudun Joulupukkipalvelulla on varapukkijärjestely sekä käytössä ammattimaskeeraajat, jotka ehostavat pukit esiintymiskuntoon. Palvelu tarjoaa myös tyytyväisyystakuun: jos vierailu ei ole sovitun mukainen, asiakkaalla on oikeus vaatia hyvitystä.

– Se ajanjakso on historiaa, kun pukki kävi taloissa viinapalkalla. Asiakkaatkaan eivät enää tarjoa pukille viinaa. En mene muiden joulupukkipalveluiden puolesta takuuseen, mutta en usko, että sellaista vahinkoa enää tapahtuu, että pukki tulisi kännissä, Joulupukkipalvelun edustaja sanoo.

Asiakkaan kannattaa kuitenkin olla kriittinen palvelun tarjoajaa kohtaan ja pyrkiä varmistamaan pukin luotettavuus.

– Alalla on paljon huijareita, jotka helpon rahan turvin lähtevät tekemään hommaa.

Pukin parta jäi eteiseen

Oulussakaan humalassa törttöileviin joulupukkeihin ei enää uskota.

– Kyllä ihmisiltä hurjia tarinoita kuulee. Hurjimmat ovat sellaisia, että parrat ovat tipahdelleet lähtiessä ja jääneet eteisen lattialle muistoksi. Mutta luulen, että ne ovat menneiltä vuosilta. Viime vuosilta en ole onneksi tällaisia kuullut, Jouluntaikaa-joulupukkipalvelun päätonttu Oulusta kertoo.

Päätontun mukaan Jouluntaikaan pukit ovat aattona ehdottomasti selvin päin. Joulupukeille pidetään ennen joulua koulutusilta, jossa säännöt käydään läpi.

– Edelleenkin joulupukkimainoksissa lukee, että raitis joulupukki, mutta mielestäni se saisi jo mennä niin päin, että sitä ei tarvitsisi enää erikseen kirjoittaa. Sen pitäisi olla jo niin selvä asia, ettei joulupukki voi tulla muussa kunnossa kenenkään kotiin.

Jouluntaikaasta vinkataan etsimään hyvää pukkia tänä päivänä internetistä.

– On useampia sivuja, jotka tarjoavat useampia eri alueiden joulupukkeja. Sieltä löytää aika helposti sen oman pukin. Kannattaa lisäksi valita sellainen pukki, jolla on valokuva. Soittaessa voi vielä tarkistaa, että onhan se hänen oma kuvansa.

Tarinat harventuneet

Myös partiolippukunta Haagan Eräveikkojen joulupukkipalvelun mukaan tarinat humalaisista pukeista ovat harventuneet.

– Tuollainen perinne on vähentymään päin. Joskus vajaat kymmenen vuotta sitten kuuli vielä, että tällaisia pukkeja on liikkeellä, mutta viime aikoina en ole tällaisista enää kuullut, Aapo Kiilunen kertoo.

Kiilusen mukaan kymmeniä vuosia jouluisin kiertäneisiin Eräveikkojen pukkeihin on aina oltu tyytyväisiä.

– Olen itse ollut tässä mukana yli 15 vuotta, eikä oikeastaan ikinä ole tullut reklamaatioita.

– Ehkä kannattaa aikaisempien joulujen ja muiden kokemusten perusteella kysellä päiväkodeissa ja kouluissa, millaisia pukkeja on ollut, Kiilunen opastaa luotettavan pukin etsintään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme