Mainos

Humppilassa kokeillaan uudenlaista tekstiilijätteen kierrätystä

Humppilassa on käynnissä uudenlainen poistotekstiilien kierrätyskokeilu. Texvex-kokeilussa tekstiilijäte kerätään ja lajitellaan nuorten työpajassa. Kaatopaikkojen sijaan tekstiilijäte päätyy muun muassa kierrätysvaateyrittäjien materiaaleiksi.

– Materiaaleja on kertynyt tosi paljon. Olemme olleet yllättyneitä siitä, miten paljon sitä on tullut. Ja koko ajan näyttää tulevan lisää, kertoo Humppilan kunnan työpajaohjaaja Anne Nieminen.

Sekä asukkaat että yrittäjät ovat tuoneet innokkaasti nurkkiin unohtuneita vanhoja tekstiilejä Humppilan varikolle. Nuoret lajittelevat materiaalit kunnon ja laadun perusteella. Osa lajitellaan kierrätysvaateyrittäjille heidän toiveidensa mukaan. Materiaaleja hakevat myös koulut ja päiväkodit ja yksityishenkilöt.

– Pyrimme siihen, että saamme tekstiilin pysymään kierrossa mahdollisimman pitkään. Ajatuksena on, että mahdollisimman pieni osa päätyisi kaatopaikalle, sanoo Hämeen ammattikorkeakoulun aluekehityspäällikkö Kirsi Sippola.

Tällä hetkellä Suomessa kaatopaikoille päätyy 90 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuodessa, 17 kiloa jokaista suomalaista kohden. Humppilan kokeilussa yli 90 prosenttia tekstiilijätteestä on saatu kierrätettyä.

Kierrätysvaateyrittäjät kärsivät materiaalipulasta

Yksi Humppilassa kerätyn materiaalin hyödyntäjistä on kierrätysvaatteita valmistava Globe Hope. Alan yrityksille sopivien materiaalien löytäminen on iso ongelma.

– Se on hyvin työlästä eikä ole olemassa selkeätä formaattia. Joudumme keksimään yhteistyökuviot uudestaan ja uudestaan. Toivottavasti tämän Humppilan kokeilun kautta saadaan sujuva käytäntö, toivoo Globe Hope Oy:n toimitusjohtaja Seija Lukkala.

Humppilasta tulevista materiaaleista tehdään yrityksessä esimerkiksi laukkuja ja kukkaroita.

Seija Lukkalan mielestä Suomessa olisi vielä tilaa vaikka kuinka monelle kierrätysvaateyrittäjälle.

– Toivottavasti kulutus kääntyy kertakäyttökulttuurista eettisesti ja ekologisesti tuotettuihin tavaroihin ja vaatteisiin.

Yhtenä isona ongelmana Lukkala pitää sitä, että uusien vaatteiden materiaalien laatu on heikentynyt.

– Vaatteet joita nykyään ostamme kaupoista ovat laadultaan lähtökohtaisesti huonoja. Väittäisin, että ne kestävät nippa nappa sen yhden elämän. Mekään emme pysty tekemään huonosta materiaalista uusia laadukkaita tuotteita, vaikka kuinka yrittäisimme.

Nuorten työpajat vaatejätteen lajittelijoiksi

Humppilan kokeilu päättyy kesäkuussa ja silloin harkitaan, voitaisiinko tekstiilijätteitä kierrättää muissakin nuorten työpajoissa eri puolilla Suomea.

– Keräämme kesäkuussa Forssaan nuorten työpajat eri puolilta Suomea kuulemaan Humppilan pilotista. Ajatuksena on, että muissakin nuorten työpajoissa voitaisiin hyödyntää poistotekstiilejä, suunnittelee Kirsi Sippola.

Humppilassa toivotaan jo, että kokeilu jatkuu kesäkuun jälkeenkin.

– Nuoret ovat olleet kiinnostuneita ja oppineet nopeasti lajittelua. Tuntuu, että tämä olisi todella hyvä toimintamalli jatkossakin, kiittelee Anne Nieminen.

Myös Globe Hope toivoo, että Humppilan malli laajenee.

– Siitä olisi muutakin hyötyä kuin se, että meidän tyyppiset toimijat saavat raaka-ainetta. Yhteiskunta hyötyy siitä, ettei vaatejäte päädy kaatopaikoille vaan menee uusiokäyttöön, toteaa Seija Lukkala.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot