Mainos
Mainos

Huojentava ennuste autoilijoille - halpaa bensaa jatkossakin

Öljy- ja biopolttoaineala uskoo bensiinin edullisen hintatason jatkuvan ainakin vuoden loppuun asti.

Brent-raakaöljyn barrelihinta vajosi tammikuussa lähelle 45 dollaria, mutta eilen se oli kohonnut jo yli 60 dollarin. Vaikutus näkyi välittömästi suomalaisilla bensapumpuilla.

Öljy- ja biopolttoaineala ry:n toimitusjohtaja Helena Vänskä rauhoittelee pelästyneitä. Vänskä uskoo, että halpaa bensaa saa jatkossakin.

– Öljymarkkinoilla ei ole tapahtunut radikaaleja muutoksia. Hinnannousussa on kysymys enemmänkin sijoittajien hermostumisesta. Se on siis lähinnä psykologiaa ja todennäköisesti väliaikaista, Vänskä arvioi.

Halvan bensan näkymiä tukee Vänskän mukaan  se, että öljyn tarjontapuolella tilanne näyttää  hyvältä.

– Liuskeöljyn puolella tehdään Yhdysvalloissa koko ajan uusia ennätyksiä.

Öljyn hintaan vaikuttavissa isoissa perusasioissa ei ole lähiaikoinakaan odotettavissa muutosta.

– Näin ollen hintatason pitäisi pysyä vakaana noin vuoden ajan tai ainakin vuoden loppuun. Tämä kaikki tietysti edellyttäen, ettei Meksikonlahdella tapahdu katastrofeja tai muuta yllätyksiä tule, Vänsä pohtii.

Öljyn hinnassa tapahtunut nousu selittyy Vänskän mukaan osittain sillä, että öljy nähdään tällä hetkellä sijoituskohteena.

– Sijoittajat ovat voineet myös pelästyä sitä, että sanotaan, ettei uusia porauksia aloiteta.

Myös bensiinin kysynnässä on Vänskän mukaan tapahtunut kasvua. 

– Yhdysvalloissa bensiinin hinta on ollut pitkään hyvin alhaalla, koska siellä verojen osuus lopullisesta hinnasta on niin pieni. Polttoaineen halpuus onkin vaikuttanut autohankintoihin - ja sen myötä bensiinin kysyntään.

Amerikkalaiskuluttajat ovat taas alkaneet ostaa isompia ja enemmän bensaa kuluttavia autoja. Ja se näkyy bensiinin kulutuksessa maailmanlaajuisesti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme