Mainos

Huoltajat tuohtuneita - Ben Furmanilta Wilma-opas opettajille

Koulun ja kodin välinen viestintäjärjestelmä Wilma herättää suuria tunteita. Monet huoltajat ovat pahoittaneet mielensä Wilman kautta oppilaasta annetusta kielteisestä palautteesta.

Wilman tarkoituksena on ollut helpottaa kodin ja koulun välistä yhteistyötä sekä antaa opettajille kanava kertoa koulun tapahtumista. Netissä käytävän keskustelun perusteella tässä on omat ongelmansa.

Yhden äidin mielestä Wilmasta on tehty lasten rikosrekisteri, toisen mielestä Wilma on opettajien itkumuuri.

Tuohtuneiden vanhempien palautetta on tullut siinä määrin, että Wilman kehittänyt ohjelmistotalo Starsoft on nyt julkaissut yhdessä psykiatrian erikoislääkärin Ben Furmanin kanssa oppaan "Viesti Wilmalla viisaasti", jossa opettajia neuvotaan tiedon välittämisessä vanhemmille.

Käytöspalaute pikaviestillä

Perusongelma on tuttu kaikesta sähköisestä viestinnästä. Kun keskustelukumppanin ääntä ei kuule eikä ilmeitä, liikkeitä ja asentoa näe, on hyvin helppoa tulkita lyhyt viesti eri lailla kuin sen lähettäjä on sen tarkoittanut.

Wilmassa eniten käytetyt viestinnän välineet ovat tuntimerkinnät ja pikaviestit. Opettajan opas kehottaa opettajaa tiedottamaan oppilaan käyttäytymisestä tai huolellisuudesta pikaviestillä tuntimerkinnän sijaan.

Koska tuntimerkintä kertoo oppilaan toiminnasta värikoodilla tai värikoodilla ja parilla selittävällä sanalla, sen katsotaan olevan monelle huoltajalle liian töksähtävä palaute lapsen käytöksestä.

Opas kehottaa opettajaa kiinnittämään pikaviestin sanamuotoon erityistä huomiota.

– Parhaiten näyttävät toimivan viestit, joissa kerrotaan ongelman lisäksi myös se, miten opettaja toivoo oppilaan toimivan jatkossa ja mitä hyötyä siitä olisi, sanotaan jotain, joka luo uskoa siihen, että ongelma on ratkaistavissa ja pyydetään huoltajalta apua tai neuvoa, opas neuvoo.

Myönteinen palaute on tärkeää, joten oppaasta löytyy siitäkin oma lukunsa – samoin kuin tuohtuneista huoltajista. Heidän käsittelyssä opas neuvoo sopimaan saman tien tapaamisen kasvotusten.

Wilma myrskynsilmässä aikaisemminkin

Wilma-järjestelmä on ollut myrskynsilmässä aiemminkin. Viime keväänä monet moitemerkintöjä saaneet oppilaat alkoivat levitellä opettajien viestejä sosiaalisessa mediassa kuvakaappauksina. Wilma pilasi elämäni -Facebook-ryhmässä kisailtiin siitä, kuka sai vaikuttavimmat moitteet opettajaltaan.

Vastavetona Jyväskylässä, Oulussa ja Helsingissä Wilman näkyvyyttä oppilaille rajoitettiin.

Viesti Wilmalla viisaasti -opas löytyy täältä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot