Mainos
Mainos

Huoltoriitoja yritetään ratkaista sovittelulla

Espoon, Helsingin, Oulun ja Pohjois-Karjalan käräjäoikeuksissa otetaan käyttöön uusi keino lapsen huoltoriitojen käsittelyyn. Kyse on käräjätuomarin johtamasta sovittelusta, jossa apuna on lapsipsykologi tai sosiaalityöntekijä.

Kokeilu alkaa tämän vuoden alusta ja kestää vuoden 2012 loppuun. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) toivoo sovittelusta apua erityisesti niihin tapauksiin, joissa ei päästä kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.

- Noin puolet tapauksista, ainakin Helsingissä, johtaa jo nyt sovintoon mutta se mistä me ollaan huolissaan, on se toinen puoli. Kyseessä ovat sellaiset tapaukset joissa riita aloitetaan aina uudelleen ja uudelleen, ja se on lapselle erittäin kohtalokasta.

Braxin mukaan lapsen etu unohtuu, kun vanhempien pääsääntöinen tarkoitus on voittaa toinen riidassa.

- Vanhempien välisessä riidassa voi olla kyse arvovallasta sekä suhteen kariutumisen syistä. Silloin osapuolet eivät näe lapsen etua tai pidä sitä tärkeimpänä asiana.

Sovittelu ei kuitenkaan sovi kaikkien huoltoriitojen ratkaisuksi. Jos perheessä on todettu päihdeongelmia, mielenterveyden ongelmia tai väkivaltaisuutta, ratkaistaan asia tuomioistuinkäsittelyssä.

Pienperheyhdistys kannattaa uudistusta

Joissain tapauksissa huoltoriidan toinen osapuoli on esittänyt kovia syytöksiä lapsen äidin tai isän käyttäytymisestä huoltajana, ja silloin osiaaliviranomaiset joutuvat selvittämään asioiden todellisen tilan.

Jos kyseessä ovat lapsen hyvinvoinnin kannalta vakavat ongelmat, määrää käräjäoikeus valvotun tapaamisoikeuden asioiden selvittelyn ajaksi. Selvityksien tuloksista riippuu, onko valvottu tapaamisoikeus väliaikainen vai pysyvä.

Valvotuissa tapaamisissa kuvaan tulee mukaan Pienperheyhdistys ry, joka ylläpitää tapaamistiloja. Vastaava ohjaaja Minna Tukevalla on asiakkaidensa kautta paljon kokemusta karvaista huoltoriidoista. Hän kertoo, että sovittelu voi lapsen kannalta olla hyvinkin järkevä tapa ratkaista riita.

- On hyvä jos sovittelu tarjoaa vaihtoehdon pitkälle oikeusprosessille, joka voi olla tosi raskas.

Tukevan mielestä sovittelussa olisi myös syytä määrittää tapaamisoikeudet siksi ajaksi kuin sovittelu on käynnissä.

Kokeilun tuloksia odotetaan

Nykyisen oikeusministerin odotukset kokeilua kohtaan ovat kovat.

- Jos kokeilu onnistuu niin tämä laajenee koko maahan, tästä tulee suomalaisen perheoikeuden peruspilareita ja entistä harvemmat jutut päätyvät varsinaiseen tuomioistuinkäsittelyyn, Brax maalailee.

Toisaalta kupissa painaa myös oikeudenkäyntien kalleus ja sosiaalitoimen rajalliset resurssit.

- Kun lapsen etu pystytään nopeasti turvaamaan ja luomaan pysyvä turvallinen tilanne erotilanteessa, niin sen kerrannaisvaikutukset tuomioistuinriitojen välttämisenä kuin myös lastensuojelun ja sosiaalitoimen säästöinä ovat valtavat.

Miten kokeilu onnistuu ja onko sovittelukäytäntö mahdollista vakinaistaa, sitä arvioidaan vuonna 2013.

Katso Pauli Poutasen juttu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme