Mainos
Mainos

Huoltovarmuuskeskus korostaa omaa sähköntuotantoa

Päästökaupan myötä Suomen sähköntuotanto on laskenut selvästi, eikä tilanne voi huoltovarmuuskeskuksen mukaan mennä kuin huonompaan suuntaan ennen uuden ydinvoimalan valmistumista.

Suomen huoltovarmuuskeskus on huolissaan sähkön tuotantokapasiteetista. Keskus vaatii, että sähkön tuotannon reservikapasiteetti pitää turvata tavalla tai toisella.

Päästökaupan vuoksi kotimainen sähkön tuotanto on laskenut selvästi, sillä kotimainen hiili- ja turvelauhde ei ole enää kilpailukykyistä tuontisähköön verrattuna. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan ennen Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin valmistumista tilanne voi muuttua vain huonompaan suuntaan.

Selvitysmies Mikko Kara ehdotti eilen, että sähköyhtiöt velvoitettaisiin pitämään yllä kannattamatonta lauhdekapasiteettiaan vastineeksi päästökaupan tuottamista ansiottomista voitoista. Ehdotus sai kylmän vastaanoton energiayhtiöiltä.

Sähkö keskeinen huoltovarmuudessa

Lauhdetuotannon määrä on vähentynyt Suomessa 65 prosentilla sen jälkeen, kun päästökauppa alkoi vuosi sitten. Lauhdetuotanto arkoittaa etupäässä kivihiilellä tai turpeella tuotettua sähköä.

- Sähkö on huoltovarmuusmielessä yksi aivan keskeisimmistä tekijöistä yhteiskunnassa ja elinkeinoelämässä, huoltovarmuuskeskus huomauttaa tiedotteessaan.

Kylmästä talvesta ei selvitä ilman sähkön tuontia muista Pohjoismaista ja Venäjältä, keskus muistuttaa. Sähkön huoltovarmuuden turvaaminen edellyttää kuitenkin sitä, ettei Suomi ajaudu liialliseen tuontiriippuvuuteen.

Päästökauppa nostaa sähkön markkinahintaa eikä kannusta varatuotantokyvyn ylläpitoon, huoltovarmuuskeskus arvioi. Vapaiden sähkömarkkinoiden, ilmastovelvoitteiden ja päästökaupan yhteensovittaminen on keskuksen mukaan näin ollen ongelmallista huoltovarmuuden kannalta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme