Mainos
Mainos

Huomioivatko eläkeneuvottelijat surullisen havainnon elinajanodotteesta?

Kaupunginosien väliset laajat erot ennenaikaisessa kuolleisuudessa kertovat lukujen lisäksi myös muuta. Seuraava sukupolvi saattaa päätyä hautaan vanhempiaan aiemmin.

Esimerkiksi Helsingissä kaupunginosien välillä on yli kuusinkertaiset erot ennenaikaisessa kuolleisuudessa. Systemaattista kaupunginosatutkimusta elinvuosien suhteen ei ole aiemmin maassamme tehty. Tutkijaryhmä hätkähti itsekin tuloksista.

 – Jos näin mennään, niin elinajan odote ei enää nouse, vaan alkaa laskea. Eli seuraava sukupolvi on sairaampaa kuin nykyiset, sanoo tutkimuksessa mukana ollut lääketieteen tohtori Mikko Vienonen.

Vuosikymmeniä kestänyt kansanterveyden kehittymisen nopeus on nyt hidastunut Vantaata lukuun ottamatta. Turussa se on jopa pysähtynyt. Turun tauti vaivaa myös Tampereen naisia.

Tuore tutkimus antaa uutta maustetta meneillä oleviin eläkeneuvotteluihin. Siellä kun on lähdetty siitä, että elinajanodotteen suhteen käyrät näyttävät kauniisti ylöspäin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme