Mainos
Mainos

Huono jätehuolto ja ruoka houkuttelevat rottia

Pihapiiriin saattaa ilmestyä inhottava jyrsijä, jos jätehuolto on rempallaan tai lintujen ruokintapaikat eivät ole hoidossa. Helposti saatavilla oleva ruoka houkuttelee rotat asutuksen keskelle.

Ylitarkastaja Päivi Aalto Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta Valvirasta korostaa, ettei rotille saa jättää ruokaa saataville. Erityisen tarkkana on oltava avonaisen kompostin kanssa.

– Avokompostiin ei saa laittaa ruuantähteitä, Aalto ohjeistaa.

Mikkelissä Kirjalan kaupunginosan omakotitaloalueelle ilmestyi rottia muutama viikko sitten. Niitä veti pihoille avokompostiin jätetyt ruuantähteet ja linnuille tarkoitettu ruoka.

Terveysviranomaiset jakoivat Kirjalan kaupunginosan asukkaille rotista varoittavia kirjeitä. Toimintaohjeita meni vajaaseen sataan talouteen, koska haluttiin estää rottakannan lisääntyminen asutusalueella.

Lintujen ruokintakielloilla pystytään myös ehkäisemään rottien lisääntymistä. Näin on tehty esimerkiksi Helsingissä, jossa vuonna 2006 määrättiin lähes 70 alueelle lintujen ruokintakieltoja. Sen jälkeen rottahavainnot vähenivät huomattavasti.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme