Mainos
Mainos

Huono sisäilma ajaa oppilaita parakkikouluihin – kustannukset miljoonia euroja

Monet koulut painivat vakavien kosteus- ja sisäilmaongelmien kanssa. Homeesta aiheutuvat oireet ovat pakottaneet kunnat etsimään tällaisten koulujen oppilaille ja henkilökunnalle terveellisempiä työskentelytiloja muualta.

Tällä hetkellä esimerkiksi Espoossa on suljettu kolme koulukiinteistöä väliaikaisesti ja lisäksi yksi koulu osittain. Yhteensä hieman yli 2 000 espoolaisnuorta joutuukin nyt opiskelemaan joko väistörakennuksessa tai siirtokouluissa eli parakeissa.

Yksi näistä on Tapiolan koulu, jonka evakko alkoi syksyllä 2011, kun koulu jouduttiin sulkemaan sisäilmaongelmien takia. Ennen tätä useilla oppilailla ja opettajilla oli ilmennyt oireita, kuten hengitysvaikeuksia ja pahoinvointia.

Uudet opetustilat löytyivät aluksi Otaniemessä sijaitsevasta entisestä poliisikoulusta, mutta pian sielläkin havaittiin samanlaisia sisäilmaongelmia.

– Entisessä poliisikoulussa oli hyvät luokkahuoneet ja hyvät tilat opettaa, mutta aika pian ensimmäisenä syksynä huomattiin, että myös siellä saadaan sisäilmaoireita ja oltiin tultu ojasta allikkoon, sanoo Tapiolan koulun rehtori Heikki Pihkala.

Parakkiluokat uhkaavat yhteisöllisyyttä

Nyt oppitunnit pidetään pihalle tuoduissa parakeissa, mikä asettaa erilaisia käytännön haasteita. Esimerkiksi kengät otetaan aina pois ennen luokkaan siirtymistä.

– Yritämme noudattaa kengätöntä politiikkaa, koska sisälle ei tule vesiä ainakaan vielä. Näin helpotamme siivoojien työtä. Joskus siellä (parakeissa) on liian kylmä, joskus liian kuuma ja akustiikka on ehkä vähän niin ja näin, mutta pääsääntöisesti kaikki sujuu oikein hyvin. Kyllä opetus toteutuu, Pihkala vakuuttaa.

– Parakkiluokassa ilmastointi on niin isolla, että täällä on talvella aika kylmä varsinkin aamuisin. Lisäksi eri parakkeja on niin paljon, että välillä on vaikeaa löytää se oma luokka, sanoo yhdeksäsluokkalainen Milja Sutelainen.

Rehtoria harmittaa eniten suuremman yhteistilan - kuten juhlasalin - puute, minne saisi koottua kaikki oppilaat.

– Olemme hajallaan, vaikka olemme samalla tontilla. Toki jotkut koulut Espoossa ovat joutuneet sijoittamaan luokkia täysin eri puolille kaupunkia. Mutta jopa se, että ollaan yhdellä tontilla hajallaan, on haaste. Olemme kehittäneet sitten erilaisia keinoja, jotta yhteisöllisyys säilyisi, Pihkala kertoo.

"Täällä ilma on puhdasta"

Espoon kaupungin Tilakeskukselta kerrotaan, että väistötilojen järjestäminen edellä mainituille yli 2 000 oppilaalle moneksi vuodeksi nielee useita miljoonia euroja.

Myös sisäilmaongelmista kärsivien neljän koulukiinteistön peruskorjaukset maksavat karkeasti arvioiden yli 90 miljoonaa euroa. Iäkkäiden rakennusten täydellinen remontti olisi tosin ollut muutoinkin ajankohtainen lähivuosina – nyt heikko sisäilma on vain vauhdittanut peruskorjausten alkamista. 

Vaikka väliaikaiset opetustilat ovat karut, Tapiolan koulun oppilaat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä, että terveyshaittoja aiheuttaneesta vanhasta koulurakennuksesta on päästy pois.

- Tuntuu mukavammalta olla näissä uusissa tiloissa kuin niissä vanhoissa, kun tietää, että täällä ilma on puhdasta. Entisessä koulurakennuksessa joillekin tuli hengitysoireita eivätkä he voineet sen takia oleskella siellä. Itselleni tuli myös lopulta lieviä oireita enkä pystynyt enää liikkumaan liikuntasalissa. Siellä oli luultavasti sen verran hometta, sanoo 9. luokkaa käyvä Lauri Ahtola.

Samoilla linjoilla on myös luokkakaveri Milja Sutelainen:

- Henkilökohtaisesti tämä parakkiratkaisu on minulle parempi. Varsinaisen koulurakennuksen sisäilma aiheutti sen, että olin aika uupunut kaikki tunnit.

Tapiolan koulun oppilaat joutuvat olemaan väistötiloissa vielä 2,5 vuoden ajan, sillä vanhan opinahjon peruskorjauksen on määrä olla valmis kesällä 2016. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme