Mainos
Mainos

Huostaanotettujen lasten perusoikeudet heikot

Huostaanotetut lapset joutuvat alistumaan useisiin rajoituksiin ja pakkotoimiin, jotka ovat ristiriidassa perusoikeuksien kanssa, toteaa eduskunnan oikeusasiamies.

Eduskunnan oikeusasiamiehen Riitta-Leena Paunion mukaan huostaanotettujen ja sijoitettujen lasten ja nuorten perusoikeudet eivät ole kunnossa. Heihin kohdistetaan nykyään monia rajoituksia ja pakkotoimia, joiden oikeutus perusoikeuksien näkökulmasta on Paunion mielestä kyseenalainen.

Erityisen epäilyttävää on Paunion mukaan lasten alistaminen huumetesteihin, mutta ongelmallisia ovat myös useat muut lasten oikeuksiin puuttuvat käytännöt.

Paunio arvostelee sitä, ettei laitosten tukena ole nykyään riittävästi asiantuntemusta ja palveluja, eikä niitä valvota riittävästi. Myös lastensuojelulaki on Paunion mukaan puutteellinen eikä ota huomioon uusia perusoikeuksia.

Paunion havainnot perustuvat tarkastuskäynteihin valtion koulukodeissa ja eräissä yksityisissä lastensuojelulaitoksissa.

Hän kertoi havainnoistaan valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä Lahdessa tänään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot