Mainos

Huostaanotettujen lasten vanhemmat vailla tukea

Suomen kasvatus- ja perheneuvonliitto on nyt käynnistämässä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa Voikukkia-nimisen projektin, jonka tarkoituksena on vertaisryhmien ja ammattilaisten avulla luoda myönteisiä edellytyksiä huostaanoton jälkeiselle vanhemmuudelle.

Huostaanotettujen lasten vanhemmat jäävät usein erilaisten tukiverkostojen ulkopuolelle. Kodin ulkopuolelle sijoitetun lapsen tukemisesta vastaavat sosiaaliviranomaiset ja sijaishuolto, sen sijaan huostaanotetun lapsen vanhemmilla voi olla vaikeuksia löytää ympärilleen tukiverkostoa.

Helsingin sosiaaliviraston johtava sosiaalityöntekijä Juha Jokinen muistuttaa, että huolimatta siitä, tapahtuuko lapsen huostaanotto yhteisymmärryksessä vanhempien kanssa vai tahdonvastaisesti, on prosessi aina kriisi koko perheelle.

- Jotkut vanhemmat hakevat aktiivisesti apua, mutta on muistettava, että huostaanotto on useille vanhemmille myös shokkitilanne. Tällaisessa tilanteessa on olemassa vaara, että vetäydytään ja jäädään sosiaalisen verkoston ja tuen ulkopuolelle.

Päihde- ja mielenterveysongelmien lisääntyminen yhteiskunnassa näkyy selvästi huostaanottotilastoissa. Samalla on kasvanut myös tarve järjestää vertaistukea vanhemmille.

Suomen kasvatus- ja perheneuvonliitto on käynnistämässä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa Voikukkia-nimisen projektin, jonka tarkoituksena on vertaisryhmien ja ammattilaisten avulla luoda myönteisiä edellytyksiä huostaanoton jälkeiselle vanhemmuudelle.

- Usein vanhemmilla liittyy tähän huostaanotoon syyllisyyttä ja häpeää. Näitä asioita on vaikea jakaa tai näistä on vaikea puhua muiden ihmisten kanssa, mutta tämä on helpompaa, kun ollaan ryhmässä, jossa voi keskustella asioista ihmisten kanssa jotka on samassa tilanteessa, Jokinen jatkaa.

Avun järjestäminen vanhemmille tukee myös huostaanotetun lapsen hyvinvointia, kertoo Jokinen.

- Tässä huostaanottotilanteessa lapsella on erittäin suuri huoli siitä, että selviävätkö vanhemmat ja saavatko he riittävästi apua ja tukea, he murehtivat tätä todella paljon ja se on myöskin lapsille tärkeää tämä tieto, että vanhempia tuetaan ja heitä autetaan tässä tilanteessa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot