Mainos
Mainos

Huostaanottojen määrä kasvussa, mutta Imatralla käy päinvastoin

Kun Suomessa yleisesti huostaanotot kasvavat, Imatralla ne puolestaan vähenevät.

2000-luvun puolenvälin tienoilla lasten ja nuorten erityispalvelujen menot kasvoivat Imatralla puolisen miljoonaa euroa vuosittain. Vuonna 2009 valtuusto sijoitti parisensataa tuhatta euroa lisäperhetyöntekijöiden palkkaamiseen.

-Olemme saaneet lastensuojelun tarvetta, kustannuksia ja asiakasmääriä alenemaan. Käytännössä tämä investointi on jo nyt kattanut itsensä ja tuottanut ihan selvää rahallista säästöä, sanoo Imatran kaupungin hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja Tiina Kirmanen.

Itärajan pinnassa tehty panostus on maksanut itsensä takaisin jo viisinkertaisesti, kun lasten ja nuorten välittömät häiriöpalvelumenot kuten laitossijoittamiset ovat vähentyneet muutamassa vuodessa miljoonalla eurolla. Todelliset säästöt ovat suuremmat.

-Myös perheiden hyvinvoinnin lisääntymiselle olisi varmasti laskettavissa hintalappu, toteaa Kirmanen.

Imatra on poikkeus, sillä Suomessa huostaanotot ovat kasvaneet jo kaksi vuosikymmentä.

THL:n erityisasiantuntija Tarja Heino kertoo MTV3 Uutisille, että huostaanotot ovat lisääntyneet viime vuosina käsittämättömän paljon.

-Imatran lähtötilanne oli se, että siellä oli enemmän sijoitettuja lapsia kuin muualla samankokoisissa kaupungeissa eli on toki ymmärrettävää että siellä reagoidaan ja halutaan tehdä ratkaiseva käänne, kommentoi Heino.

Joissakin tapauksessa keskusteluapu riittää, mutta palvelu voi olla vaikka mitä.

-Paistellaan sämpylöitä, tehdään päiväruokaa, siivotaan äidin kanssa yhdessä, pestään pyykkejä, hoidetaan lasta, luettelee perhetyöntekijä Niina Heino Imatran hyvinvointineuvolasta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme