Mainos
Mainos

Hurjin joulupatalahjoitus: Joulukinkun luut

Pelastusarmeijan joulupadat ovat seisoneet kaduilla nyt kahden päivän ajan. Tänä vuonna patoihin on ilmestynyt rahaa ja vaatteita, mutta Pelastusarmeijan sosiaalisesta työstä vastaava Tella Puotiniemi muistaa erikoisen lahjoituksen 1990-luvulta: joulukinkun luut.

– Että joku julkeaakin laittaa pataan sellaista, Puotiniemi puuskahtaa vieläkin tuohtuneena.

Tänä vuonna Pelastusarmeija ei ota vastaan ruokalahjoituksia.

Kuluvalla viikolla Yhdysvaltojen Miamissa sijaitsevaan joulupataan jätettiin noin 1500 euron arvoinen timanttisormus, joka oli kääritty 50 dollarin seteliin. Samanarvoinen sormus löydettiin myös kansasilaisesta joulupadasta aiemmin tässä kuussa. Muina vuosina yhdysvaltalaisista padoista on löydetty myös kultakolikoita ja -harkkoja. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Puotiniemen mukaan arvokkaimmat lahjoitukset Suomessa ovat useiden satojen eurojen rahalahjoituksia. Parhaimmillaan yksittäinen lahjoitus on ollut noin tuhannen euron suuruinen.

– Näin suurten lahjoitusten jättäjät haluavat tiputtaa rahat pataan mahdollisimman salaa, eivät julkisesti, Puotiniemi sanoo.

Pelastusarmeija toivoo ennen kaikkea rahalahjoituksia, mutta tervetulleita ovat myös esimerkiksi uudet lelut. Jotkut ovat käärineet ne valmiiksi lahjapaperiin ja kirjoittaneet vielä päälle, minkä ikäiselle lapselle lahja sopii.

Uudet vaatteet ja tavarat toimitetaan eteenpäin joululahjoina, risat taas päätyvät kirpputorivarastoon. Joulupatoja ei ole tarkoitettu kierrätyspisteiksi.

Kukkaronnyörit tiukemmalla tänä vuonna

Tänä vuonna keräyksen tulos on jäämässä laihemmaksi kuin viime vuonna. Kahden päivän keräyskokemuksen perusteella Puotiniemi arvioi, että lahjoitusten tuotto jää noin 25 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuonna.

Heikkoon tulokseen on monta syyllistä: epävarma taloustilanne, kurja sää ja se, että kaduilla on aiempaa vähemmän patoja. Tämä taas johtuu siitä, että vapaaehtoisia patavahteja ei ole ilmoittautunut mukaan edellisvuosien tapaan.

Avunpyytäjiä sen sijaan riittää. Puotiniemen mukaan Pelastusarmeijalle on tullut kahdesta kolmeen kertaa tavallista enemmän avunpyyntöjä niiltä paikkakunnilta, joilla joulupatoja ei ole. Erityisen runsaasti avunpyyntöjä on tullut Pohjanmaalta Seinäjoen, Kurikan ja Kauhajoen liepeiltä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme