Mainos
Mainos

Hurjistunut karhu lähti ajamaan Jennaa takaa lenkkipolulla: Auki jäänyt pihasauna saattoi pelastaa hengen – "Menin hulluna koputtelemaan"

Vanhempiensa luona Ähtärissä vierailemassa ollut Jenna Vehka-aho koki kymmenisen vuotta sitten hurjia hetkiä lenkkipolulla, kun hän joutui juoksemaan karhua pakoon. 

Videolla näkyy luontokuvaajan ikuistama karhuperhe Kainuussa Suomussalmella. 

– Kymmenen kilometrin lenkkimatkalla oli koko matkan varrella kaksi taloa, joista toisessa oli koirakenneli. Siellä oli isoja ruskeita koiria, jotka olivat usein olleet karussa, Vehka-aho muistelee.

Lenkkipolun varrella Vehka-aho bongasi puskasta ison ruskean koiran. Tai ainakin luuli niin. Hän ajatteli nappaavansa koiran kiinni ja vievänsä sen takaisin kenneliin.

– Juoksin lähemmäksi "koiraa" ja pienen nyppylän jälkeen näinkin, että jaahas, se ei olekaan koira vaan karhu.

"Nalle tuli kohti – ei tullut mieleenkään heittäytyä maahan"

Tilanteen tajuttuaan Vehka-ahon mieleen tulivat koulussa opetetut asiat: karhu menee takaisin metsään, jos leikkii kuollutta ja pysyy paikoillaan.

– Nalle tuli vain kohti, ei siinä tullut mieleen heittäytyä maahan. Kyllä se oli sitten jalat alle niin kovaa kuin ikinä lähtee.

Karhun hämäämiseksi Vehka-aho heitti tuulitakkinsa maahan haisteltavaksi. Lähin talo oli onneksi noin sadan metrin päässä. 

– Menin hulluna koputtelemaan, että nyt apua, tuolla on karhu. Siellä ei tietenkään ollut ketään kotona ja ovetkin olivat lukossa. Nalle tuli edelleen perässä kipittäen.

Pakeni auki jääneeseen saunaan

Vehka-ahon pelastus oli lopulta piharakennuksen sauna, jonka läppäovi oli avoinna.

– Juoksin sinne äkkiä ja soitin vanhemmille, että karhu juoksee perässä, äkkiä joku hakemaan.

Vehka-ahon kiinteistönvälittäjänä työskentelevä äiti oli soiton saadessaan töissä esittelemässä ähtäriläismökkiä helsinkiläiselle pariskunnalle.

– Hän tiputti kaikki kansiot ja huusi, että karhu ajaa lastani takaa. Tämä pariskunta oli sanonut, että vau, mitä extremeä. He ostivat lopulta sen talon, Vehka-aho nauraa.

"Pitkään pelkäsin Helsingissäkin, että joku tulee kirittämään"

Karhun jäljistä selvisi myöhemmin, että se oli ollut ylittämässä tietä kevään pentujensa kanssa.

– Yleensä karhu on arka, eikä sen pitäisi lähteä perään. Olin päässyt sopivasti siihen väliin, jolloin karhu puolusti pentuja. Siksi se varmaan lähti kanssani uhittelemaan, Vehka-aho sanoo.

Nyt Vehka-aho pystyy muistelemaan vajaan kymmenen vuoden takaisia tapahtumia huvittuneena, mutta asiasta yli pääseminen otti aikansa.

– Vieläkään en kesäaikaan sillä seudulla menisi mieluusti mihinkään lenkille. Pitkään oli niin, että pelkäsin Helsingin keskustassakin lenkkeillessä, että joku tulee kirittämään.

Karhuepisodin jälkeen Vehka-aho on uskaltautunut samalle lenkkipolulle ainoastaan talvella – ja vain pari kertaa.

– Ei ole tehnyt mieli kohdata karhua uudestaan. Sen verran hyvin sen vielä muistaa!

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme