Mainos
Mainos

Hursti: Osalla ei ole edes valoa jääkaapissa

Heikki Hursti vastaanottamassa yleisöä joulujuhlaansa maanantaina 24.joulukuuta 2007. Kuva: Heikki Saukomaa / Lehtikuva

Laupeudentyö ry:n toiminnanjohtaja Heikki Hursti pitää vähäosaisten määrän kasvua hälyyttävänä Suomessa. Hurstisanoi MTV3:n Huomenta Suomessa, että Suomi on jakautunut hyvinvoinnin suhteen kahtia.

- Suuri joukko voi varmasti hyvin ja voi järjestää hyvän joulun perheensä keskuudessa. Sitten on tämä toinen joukko, joka näyttää kasvavan koko ajan ja se on aika pelottavaa. Normaalisti meillä on ollut viimeisessä ruoka- ja vaatejaossa 700 ihmissä hakemassa vaatetta ja ruokaa, nyt oli 830. Tämä on huolestuttavaa ja päättäjien pitäisikin käsi sydämellä miettiä, mitä meidän pitäisi tehdä, vai onko tämä heitetty tarkoituksella kolmannen sektorin porukoille.

Hurstin mukaan apua hakevilla ihmisillä on todellinen tarve saada muun muassa ruokaa.

- He eivät olisi jonottamassa ovella paria tuntia ennen kuin ovet aukeavat, jos ei olisi sellainen tilanne kotona, että ruokaa puuttuu. Osa sanoo, että jääkaapissa ei ole kuin valo ja osalla ei ole edes valoa, kun sähköt on katkaistu. Tässä ei ole enää kyse siitä, että ruoka ja vaatteet on loppuneet, vaan tilanne alkaa jo ahdistaa. Kyse onkin siitä, miten saamme tähän ahdistukseen apua, etteivät ihmiset murru tämän yhteiskunnan rattaissa, joka menee kovaa vauhtia eteenpäin.

Jonoissa niin perheitä kuin eläkeläisiäkin

Köyhyys on suuri kysymys itsetunnolle, Hursti muistuttaa.

- Monet sanovat, että köyhät ovat itse aiheuttaneet itselleen tällaisen elämäntilanteen. Ei se välttämättä ole näin. Sairaus tai perheessä sattunut traaginen tapahtuma voi mullistaa koko perhe-elämän taloudellisesti ja henkisesti ja sitten joudutaan hakemaan apua. Apua ei välttämättä saa viranomaisilta, jolloin on helpompi tulla hakemaan apua nopeasti ruoka- ja vaatejonosta.

Heikki Hurstin isä Veikko Hursti aloitti aikanaan työnsä alkoholistien auttamiseksi, nyt jonoissa on yhteiskuntamme pienoiskoossa.

- Siellä on perheellisiä, joista osa on töissä, mutta palkka on niin pieni, että on haettava jatketta jostakin. On eläkeläisiä, opiskelijoita ja pitkäaikaistyöttömiä. On toki kadunmiehiä ja naisiakin mukana ja uutena ryhmänä ovat maahanmuuttajat.

Heikki Hursti jatkaa mielellään isänsä aloittamaa työtä.

- Tämä on meidän Hustien geeneissä, auttaminen on sukuvika.

Vähäosaisten joulua juhlitaan huomenna Töölön kisahallissa Laupendentyön joulujuhlassa, jonne Hursti odottaa 1500 vierasta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme