Mainos
Mainos

HUS:n kiista voi johtaa irtisanoutumisiin

Lähes puolet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n ylilääkäreistä ja ylihoitajista harkitsee eroamista. Syynä on heidän mukaansa huono henkilöstöpolitiikka. Kriisin taustalla on organisaatiomuutos, joka vie valtaa lääkäreiltä. Lääkärit ovat huolissaan siitä, että taloudellinen ajattelu menee hyvän hoidon edelle.

Vastaavan ylilääkärin Eero Hirvensalon mukaan osa lääkäreistä ja hoitajista on jo ilmoittanut harkitsevansa työpaikan vaihdosta, jos kiistaa ei saada ratkaistua.

Uudessa mallissa nykyisten ylilääkäreiden tilalle tulisivat ylijohtaja-palvelujohtajat sekä klinikoiden resursseista vastaavat resurssijohtajat ja -päälliköt. Palvelujohtajat päättäisivät potilaiden sairaalaan ottamisesta ja hoitamisesta, mutta henkilöstöstä, tiloista ja välineistä päättäisivät resurssijohtajat.

- Tällainen tilanne voi olla pahimmillaan erittäin huono yksittäisen potilaan kannalta. Voi tulla esimerkiksi halvempia tekoniveliä käyttöön kuin mitä lääkäri katsoisi parhaaksi, Hirvensalo sanoo.

Henkilöstö kaivannut keskustelua

Henkilöstö on arvostellut suunniteltua uudistusta kovin sanoin jo aiemmin, ja myös Tehy ja Lääkäriliitto ovat tyrmänneet sen. Arvostelu on jatkunut tänään järjestetyssä henkilöstön kokouksessa, jossa Husin johto sai täyslaidallisen niskaansa muutoksen suunnittelusta ja henkilöstölle kertomisesta.

- Tietoa on jaettu pieninä osina ja ylhäältä päin. Oikeaa keskustelua ei ole käyty, eikä toimivaa keskusteluyhteyttä ole edes ollut, Hirvensalo sanoi.

Hirvensalon mukaan henkilöstön tunnelmat ovat hämmentyneet ja vakavat ja henkilöstössä vallitsee suuri epäluottamus johtoon ja viranhaltijoihin. Henkilöstölle tehdyssä kyselyssä lähes kolme neljästä vastaajasta kertoi, ettei HUS:n toimitusjohtaja Kari Nenonen tai muu virkamiesjohto nauti enää heidän luottamustaan. Vastaajia kyselyyn oli runsaat 640. Husissa on hoitohenkilöstöä ja lääkäreitä lähes 15000.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme