Mainos

HUS pelkää veripulaa: Älkää lopettako luovuttamista

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä pelätään verenluovuttajien katoavan Veripalvelun talouskohujen vuoksi.

Veren riittävyydestä vastaavan HUSLAB:n toimitusjohtaja Martti Syrjälä kertoo huolestuneena internetin keskustelupalstoilta löytämistään "Entinen verenluovuttaja" -nimimerkeistä.

Sairaanhoitopiirissä on juuri käynnistetty leikkausjonojen purku, mikä lisää veren tarvetta huomattavasti. Lisäksi tapaturmapotilaita ja veritauteihin sairastuneita tulee sisään koko ajan, Syrjälä kertoo.

- Meidän veren tarpeemme on nyt suuri. Pelkään todella, että Veripalvelun saama negatiivinen julkisuus vaikuttaa kovasti verenluovutushalukkuuteen.

"Potilaat eivät saa kärsiä"

Neljäsosa koko maassa luovutetusta verestä käytetään HUS:n sairaaloissa. Verestä on usein ollut pulaa mutta sen loppuminen kokonaan olisi ennen näkemätön tilanne.

- Jos monet asiat yhdistyvä, suuri veren tarve, varastojen pienuus ja luovuttajien luovutusinnon aleneminen niin silloin voi tulla vaikeitakin tilanteita, Syrjälä sanoo.

Tällä hetkellä totta on jo kaksi kolmesta, joten luovuttajia ei ole nyt varaa menettää.

- Vetoan todella verenluovuttajiin ja julkisuuteen, jotta kohu pidettäisiin aisoissa eivätkä verta tarvitsevat potilaat joutuisi kärsimään.

Kaikki veri tulee Veripalvelun kautta

Jos verta ei ole tarpeeksi ensimmäinen reaktio sairaaloissa olisi veren käytön tarkentaminen, esimerkiksi ennalta suunniteltavia leikkauksia jouduttaisiin lykkäämään. Lisäksi voidaan käyttää korvaavia tuotteita, jotka lisäävät veren tilavuutta, Syrjälä kertoo.

Suurin osa sairaanhoitopiirissä käytetyistä verituotteista on peräisin suomalaisilta luovuttajilta.

- Perusverituotteet, kuten punasolut ja trombosyytit ovat kaikki kotimaisia. Jotain plasmatuotteita tulee ulkomailta mutta nekin veripalvelun välittämänä, Syrjälä kertoo.

Veripalvelu ylläpitää toimintansa sairaaloiden verituotteista maksamilla tuloilla.

- Suomalaiset sairaalat saavat verituotteensa erittäin kilpailukykyiseen hintaan, kun vertaa kansainvälisesti, Syrjälä kehuu.

- En epäile, että rahat ovat joutuneet vääriin käsiin. Onko hankintamenettely mennyt oikein, siihen en ota kantaa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot