Mainos
Mainos

HUS:ssa vakava sairaalabakteeriepäily

Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiirissä on STT:n tietojen mukaan jopa tuhat MRSA-sairaalabakteerille altistunutta potilasta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä epäillään laajaa MRSA-sairaalabakteeriepidemiaa.

Pitkälti toistakymmentä potilasta on STT:n saamien tietojen mukaan saanut bakteerin ja useita satoja, jopa tuhat potilasta altistunut tartunnalle. Infektoituneita potilaita on ainakin HYKS:n sairaalassa Meilahdessa sekä kaupunginsairaaloissa Koskelassa ja Mariassa.

HUS:n sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkärin Veli-Jukka Anttilan mukaan kyseessä on tavallista vakavampi epidemiaepäily, jossa altistuneita voi olla poikkeuksellisen paljon. Kukaan sairaalainfektion saaneista potilaista ei ole menehtynyt, vaikka tavallisille antibiooteille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri on hengenvaarallinen mm. heikkokuntoisille potilaille.

- Vielä tässä vaiheessa emme tiedä, onko kyseessä laajan epidemian alku vai olemmeko kyenneet jo taltuttamaan epidemian. Muutaman päivän päästä olemme viisaampia, sitä ennen puhutaan ainoastaan epäilyistä, Anttila painottaa.

MRSA-infektoituneet on eristetty muista potilaista ja ainakin HUS on nostanut infektiovalmiuttaan.

-Tiedotusta on lisätty ja sairaaloissa on kartoitettu laajempia eristysvalmiuksia, Anttila kertoo.

Runsaasti vaivaa

MRSA-epidemiaepäily tulee Anttilan mukaan äärimmäisen huonoon saumaan, sillä Helsingin meneillään olevien sisäisten potilassiirtojen vuoksi mahdollisten altistuneiden määrä kasvaa normaaliin verrattuna rajusti.
-Infektioepäiltyjen kirjo on iso, sillä Helsinki on vastikään aloittanut hallinnollisista syistä laajat potilassiirrot sairaaloista toiseen. Jopa 750 potilasta on siirretty tai siirretään muihin yksiköihin, Anttila sanoo.

Sairaalat joutuvatkin tutkimaan MRSA-näytteet sadoilta, jopa tuhannelta altistuneeksi epäillyltä. Näytteiden tulosten valmistuminen vie muutaman päivän. Epidemia itsessään on puhjennut tietojen mukaan jo pari viikkoa sitten.

Epidemian pelko on tähän mennessä ehtinyt aiheuttaa sairaaloille mittavat kulut. MRSA:n torjuntatyöt ovat nielleet suuret määrät ylityötunteja ja hankaloittaneet toimintaa sairaaloissa.

Vielä ei tietoa laajuudesta

Anttila korostaa, että tilanteen vakavuudesta ei ole vielä täyttä tietoa. Alustavan arvion mukaan pahimmillaan useampi sata potilasta on voinut saada MRSA-infektion, mutta todennäköisesti luvut jäävät pienemmiksi.

-Mikäli epidemia puhkeaisi näin laajana (infektoituneita jopa satoja), kyseessä olisi pääkaupunkiseudun pahin sairaalabakteeriepidemia vuosikymmeneen, infektiolääkäri Anttila selventää.

Pirkanmaalla, jossa MRSA-epidemia on päässyt vakavaksi, kahdessa ja puolessa vuodessa kaikkiaan 239 potilasta on saanut tartunnan. Heistä kolmannes on menehtynyt, joskin kuolindiagnoosi on jokaisessa tapauksessa ollut jokin muu kuin MRSA:n aiheuttama infektio.

MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 11.11.2003)

MRSA-bakteeri voi olla hengenvaarallinen heikkokuntoisille potilaille.

(Huomenta Suomi 11.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme