Mainos
Mainos

HUSin lääkäreitä kilpailee työnantajansa kanssa?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kiistellään siitä, että joukko HUS:in lääkäreitä kilpailee työnantajansa kanssa. Useat HUS:in lääkärit tekevät leikkauksia HUS:in käyttämissä yksityisissä lääkärikeskuksissa.

Helsingin kaupunki repäisi ensi kerran viime kesänä ja kilpailutti 1 100 erikoislääkäritoimenpidettä, lähinnä leikkauksia. Yksityiset, helsinkiläiset lääkärikeskukset pärjäsivät tarjouskisassa hyvin ja saivat suurimman osan toimenpiteistä. Kilvassa HUS-yhtymä sai vain 230 toimenpidettä hoitaakseen.

- Meitä hieman hämmästytti, kun totesimme, että siellä oli runsain määrin meidän omia lääkäreitä niiden kilpailevien yritysten palveluksessa, kertoo johtajaylilääkäri Jaakko Karvonen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Kuinka paljon? - Runsaat 40 lääkäriä, ihan tarkkaa määrää en osaa sanoa. Merkittävä määrä lääkäreitä.

- Tämä on tietenkin kilpailutilanteessa hieman ongelmallista, koska kuitenkin puhuttiin näinkin massiivisesta määrästä kuin 1 100 leikkauksesta, joka on HUSinkin mittakaavassa ihan merkittävä määrä toimenpiteitä, jatkaa Karvonen.

HUS-lääkäreiden keskuuteen levisi viime perjantaista käsitys, että yhtymän johto aikoo kieltää näiden tarjousleikkausten teon omilta lääkäreiltään. Tämän tulkittiin uhkaavan perinteistä lääkärin nautintaoikeutta pitää yksityisvastaanottoa viranhoidon ohella.

- Kävi ilmi, että näiden leikkausten suunnittelu on jo pitkällä, potilaita on jo kutsuttu näihin leikkauksiin. Siitä aiheutuisi - nimenomaan potilaille - kohtuutonta haittaa ja sitä emme tietenkään halua. Tänään tehtiin päätös siitä, että tämän syksyn kilpailutukseen ei puututa millään kielloilla.

Työnantajalla on nykyisen lain mukaan oikeus kieltää sellainen sivutoimessa kilpailu, joka merkittävästi haittaa työnantajan etua.

- Tässä tarvitaan niitä linjan vetoja, että mikä on merkittävä haitta, että koska on perusteltua tai jopa välttämätöntä kieltää toiminta.

Näitä linjoja HUSissa nyt vedetään ja uudet pelisäännöt on luvassa vuoden loppuun mennessä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme